ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τουσκ καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για “μια ιστορική στιγμή”.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη και αποφασιστική στήριξη στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ.

Αναστασιάδης και Τουσκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί, συζήτησαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο της Κύπρου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα οικονομικής της προσαρμογής, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τουσκ διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη και αποφασιστική στήριξη στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ.

“Βλέπω μια πραγματική ευκαιρία για επίλυση αυτού του θέματος και με τα δυο μέρη να είναι δεσμευμένα στην επίτευξη μιας διαρκούς λύσης”, ανέφερε ο κ. Τουσκ και εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ “να παρέχει οποιαδήποτε πρακτική υποστήριξη τα δυο μέρη και τα ΗΕ θα έκριναν ως χρήσιμη”.

Χαρακτήρισε τις παρούσες συνομιλίες ως μια “ιστορική στιγμή”, την οποία “δεν πρέπει να χάσουμε” και είπε πως είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην χαθεί, για το καλό της Κύπρου και της Ευρώπης.

Ο κ. Τουσκ είπε πως συζήτησαν για το μεταναστευτικό και την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, ενώ αξιολόγησαν το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού παίχτη.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως “η Κύπρος αποτελεί καλό παράδειγμα μιας χώρας που είναι έτοιμη να βοηθήσει και να επιδείξει αλληλεγγύη”, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για την “εποικοδομητική συμβολή για παροχή βοήθειας στην επίλυση κρίσεων στην γειτονιά μας”.

Αναφερόμενος στην επείγουσα σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα είπε πως “έχει έλθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις”, και σημείωσε πως αναμένεται μια “απτή, θετική ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας”.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως μετά τις επαφές του με κράτη μέλη τις τελευταίες λίγες ημέρες αισθάνεται πιο αισιόδοξος ότι “βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση μια λύσης βασισμένης στη συναίνεση και στη γνήσια αλληλεγγύη”.

Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση, όπως είπε, θα πρέπει να συγκαλέσει μια επείγουσα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Για την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρόσκληση χωριστά προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να συμμετάσχουν σε συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε πως η επίσκεψή του στην περιοχή, πριν την άφιξή του στην Κύπρο, είναι υποστηρικτική αυτής της πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά και τις συμβουλές του.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως συζήτησαν τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε πως άκουσε με ικανοποίηση το πώς οι προσπάθειες του λαού της Κύπρου φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις.

Επανέλαβε τη σθεναρή του δέσμευση να εργαστεί άοκνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να φθάσουν σε μια βιώσιμη διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Περιέγραψε μια μελλοντική λύση ως μια λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και που θα είναι σύμφωνη με το δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

Ανέφερε πως το όραμά του είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου status quo και η επίτευξη της επανένωσης της χώρας και του λαού της.

“Πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα σύγχρονο μοντέλο εθνοτικής, πολιτικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης”, υπογράμμισε.

Ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ για το σθεναρό και ειλικρινές ενδιαφέρον της ΕΕ να βοηθήσει αυτές τις προσπάθειες. Ανέφερε πως η ΕΕ αποτελεί “το καλύτερο εχέγγυο και εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”, όλων των Κυπρίων και αναφέρθηκε στην εμπλοκή στις συνομιλίες του Προσωπικού Αντιπρόσωπου του Προέδρου της Κομισιόν στην Αποστολή Καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Pieter Van Nuffel.

Επεσήμανε το ζωτικό ρόλο και την ευθύνη της Αγκυρας στην εξεύρεση μιας διευθέτησης, εκφράζοντας την ειλικρινή ελπίδα “η Τουρκία να επιδείξει γνήσια πολιτική βούληση, συμβάλλοντας με συγκεκριμένο τρόπο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης, το συντομότερο δυνατό”.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος είναι δεσμευμένη να συμβάλει σε μια δίκαιη κατανομή του βάρος μέσα στην ΕΕ, και επεσήμανε πως “κανένα κράτος μέλος μπορεί να αφεθεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση”, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Καλωσόρισε το συνολικό πακέτο που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και σημείωσε πως η ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην ανθρωπιστική κρίση πρέπει να είναι εντός του πνεύματος αλληλεγγύης και να στηρίζει στις κοινές αρχές της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, είπε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να διευκολύνει της προσπάθειες της ΕΕ, καθ` οιονδήποτε δυνατό τρόπο. “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή”, ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να εργαστεί στενά με περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή.

“Η Κύπρος είναι έτοιμη να διευκολύνει τις προσπάθειες της ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες του κ. Τουσκ προς αυτό το στόχο.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου, ενώ οι δυο πλευρές συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, υπό το φως της δυναμικής που αυτές δημιουργούν για ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ για αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλες χώρες στην περιοχή, εργάζεται για ανάπτυξη συνεργιών προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top