ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δράσεις στον Δήμο Π. Χρυσοχούς το 2023 και τι αναμένεται το 2024 - «Παραγωγική η φετινή χρονιά»

Οι δράσεις στον Δήμο Π. Χρυσοχούς το 2023 και τι αναμένεται το 2024 - «Παραγωγική η φετινή χρονιά»

Αρκετά παραγωγική για τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς περιγράφει την φετινή χρονιά ο Δήμαρχος της Γιώτης Παπαχριστοφή, καθώς προωθήθηκαν αρκετά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα αποβεί προς όφελος των δημοτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αναφέρεται στην έναρξη δύο μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο Δήμο εντός του 2023, συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, η δρομολόγηση των οποίων «αποτελεί σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για το Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή». Πρόκειται για το έργο του αποχετευτικού συστήματος και το έργο της επέκτασης του λιμανιού του Λατσιού, συμπληρώνει.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το έργο της ανάπλασης του ελεύθερου χώρου μπροστά από το Δημαρχείο και του ελεύθερου χώρου γύρω από τον παλαιό αστυνομικό σταθμό, έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και εθνικούς πόρους, με κόστος €1.800.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2024.

Αναφορά κάνει και στο έργο της κατασκευής πεζοδρομίων μήκους 3.2 χιλιομέτρων στην βόρεια πλευρά του κύριου δρόμου Πόλης – Λατσιού, κατόπιν σχετικής χρηματοδότησης €1.2 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ προσθέτει ότι αναμένεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση για κάλυψη της συνολικής αξίας του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 1.8 εκατομμύρια.

Παράλληλα, σημειώνει, έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες και η Α΄ φάση της Σύμβασης με το Κέντρο Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ, που αφορά το Έργο της Αναβάθμισης και του Εξωραϊσμού των Αποθηκών της Αρχής Λιμένων στο Λατσί σε Πολυχώρο Θάλασσας και Πολιτισμού» συνολικού κόστους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ και εντός του 2024 προχωρούν οι εργασίες της Β΄ Φάσης με συνολικό προϋπολογισμό της σύμβασης €500.000.

Το έργο, προσθέτει, χρηματοδοτείται κατά 85% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα (2014-2020).

Ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρεται ακόμη στο έργο ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, συνολικού κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού και στην κατασκευή πεζοδρομίων στις εισόδους της Πόλης, έργο το οποίο εκτελείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Εντός του 2024, συνεχίζει, αναμένεται η έναρξη των ακόλουθων σημαντικών αναπτυξιακών έργων για το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαχιστοφή αναφέρεται στα έργα του πυρήνα Πόλης, κόστους 3 εκατομμυρίων και Προδρομίου, κόστους 2 εκατομμυρίων. Τα δύο τρίτα του κόστους θα καλυφθούν από το κράτος και το υπόλοιπο ένα τρίτο από το Δήμο.

Προσθέτει ότι το 2024, αναμένεται επίσης η αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Πόλης, με εκτιμώμενο κόστος €500.000, για το οποίο έχει υποβληθεί σχετική αίτηση στον ΚΟΑ για χρηματοδότηση κατά 75% και το υπόλοιπο 25% από το Δήμο και η κατασκευή βρεφονηπιοκομικού σταθμού με εκτιμώμενο κόστος €800.000, για το οποίο ο Δήμος έχει υποβάλει αίτηση στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 - 2026.

Σε σχέση με έργα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, αναφέρει ότι περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και εξωραϊσμό του κατασκηνωτικού χώρου Πόλεως Χρυσοχούς, το Γραμμικό Πάρκο, την τρίτη φάση Λατσιού, τον τουριστικό παραλιακό δρόμο, τον πεζόδρομο από τον κατασκηνωτικό χώρο μέχρι τη Λίμνη, τη δημιουργία νέου γηπέδου, τη δημιουργία αναψυκτηρίου σε παραλία του Δήμου και την ανέγερση νέου κοιμητηρίου.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμά ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον νέο συνενωμένο πλέον Δήμο Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελούμενος από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και τις κοινότητες Χρυσοχούς, Ανδρολύκου, Κρήτου Τέρρας, Τέρρας, Δρούσειας, Νέου Χωριού, Μακούντας, Πελαθούσας, Αργάκας, Γιαλιάς, Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Νέων Δημμάτων και Πομού, θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους παγκύπρια και τον μεγαλύτερο σε ακτογραμμή.

Διαθέτει, συνεχίζει ο κ. Παπαχριστοφή, «τη δυναμική για να αποτελέσει μία τοπική αρχή διοικητικά και οικονομικά αυτόνομη, με δυνατότητες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες του», προσθέτοντας πως έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να εξελιχθεί σ’ ένα Δήμο με προοπτική για τους δημότες του, δίνοντας τους το κίνητρο να παραμείνουν στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς. Ταυτόχρονα, θα έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας αξιόλογος τουριστικός και επενδυτικός προορισμός.

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top