ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεκτείνεται η δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση - Όλες οι πληροφορίες

Επεκτείνεται η δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση - Όλες οι πληροφορίες

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με Απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία αφορά στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου στις δηλώσεις της ανέφερε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρότασή μας για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Αυτό αποτελεί ένα έργο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο καταβλήθηκε προσπάθεια υλοποίησης και από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Το έργο, έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, καθώς όλα τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία διετούς δωρεάν φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση, αφού το όριο ηλικίας επεκτείνεται και κατεβαίνουμε στα 4 έτη. Πέραν της παιδαγωγικής αξίας του έργου, επιτυγχάνεται και κοινωνικό όφελος, αφού δίνεται η δυνατότητα στους γονείς/κηδεμόνες να ενταχθούν/επανενταχθούν ομαλότερα στην αγορά εργασίας.

Η πρόταση προνοεί τη δωρεάν φοίτηση σε δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία σε βάθος χρόνου, σε βάθος οκταετίας, άρα υλοποιείται σταδιακά, αρχίζοντας από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025. Ως εκ τούτου, από την ερχόμενη σχολική χρονιά, επεκτείνεται το όριο ηλικίας δυο μήνες κάτω, άρα, υποχρεωτικά και δωρεάν, αντί τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών θα δεχόμαστε παιδιά στα δημόσια και τα κοινοτικά νηπιαγωγεία από τεσσάρων χρονών και έξι μηνών και σιγά-σιγά, σταδιακά θα φτάσουμε στα τέσσερα έτη.

Η πρόταση θα υποβληθεί στη Βουλή μετά από την αναγκαία διαβούλευση και θα ζητήσουμε και εκεί την ψήφιση της τροποποίησης της νομοθεσίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας και στις οικογένειες να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο και παιδαγωγικά αλλά και κοινωνικά είναι επωφελές.

Ξεχωριστά, εκτός του συγκεκριμένου έργου, από το 2025 συνεχίζεται και επεκτείνεται ηλικιακά η επιχορήγηση της φοίτησης παιδιών που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Συνεπώς, παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζουμε και απαντούμε στις ανησυχίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τονίζω ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο, διότι η ισχύς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι δύο ακόμα χρόνια, μέχρι το 2026, και έχουμε καταφέρει, μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση, να μη χάσουμε ούτε και ένα σεντ από τα κονδύλια και ταυτόχρονα να δοθεί σημασία και στις υποδομές. Δηλαδή, κάποια από αυτά τα κονδύλια να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για επεκτάσεις και βελτιώσεις νηπιαγωγείων», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top