ΥΓΕΙΑ

Νευρική ανορεξία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Νευρική ανορεξία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι «πρωινοί» τύποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Αντίθετα, άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή αδηφαγίας και η σχιζοφρένεια, τείνουν να επηρεάζουν τους «βραδινούς» τύπους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια σχέση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του βιολογικού (κιρκάδιου) ρολογιού, το οποίο ελέγχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών, όπως ο ύπνος, και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.

Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να κατανοήσει περαιτέρω αυτή τη σχέση αξιολογώντας τα γονίδια που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία, το βιολογικό ρολόι και διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση για να εξετάσουν τα γονίδια που σχετίζονται με την ανορεξία, εξετάζοντας τα πρότυπα ύπνου των ατόμων που διέτρεχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για τη διαταραχή είχαν έναν συγκεκριμένο κύκλο ύπνου.

Ανακάλυψαν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία και των γονιδίων που σχετίζονται με τον πρωινό χρονότυπο. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η αυξημένη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ανορεξία σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με τις βραδινές ώρες και υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Χασάν Ντάστι, ερευνητής στο Τμήμα Αναισθησιολογίας, Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής του Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και βοηθός καθηγητή αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η νευρική ανορεξία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ψυχιατρικών ασθενειών. Οι θεραπείες για τη διαταραχή είναι περιορισμένες και έχουν ποσοστά υποτροπής έως και 52%. Επιπλέον, η αιτία της νόσου είναι ακόμη ασαφής.

«Οι κλινικές επιπτώσεις των νέων ευρημάτων μας είναι προς το παρόν ασαφείς- ωστόσο, τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις μελλοντικές έρευνες για θεραπείες με βάση το κιρκάδιο ρυθμό για την πρόληψη και τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας», επισήμανε η Χάνα Γουίλκοξ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο MGH.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «JAMA Network Open».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top