ΔΙΕΘΝΗ

Ο εφιάλτης του 737 Max επιστρέφει για τη Boeing μετά την πτήση της Alaska Airlines

Ο εφιάλτης του 737 Max επιστρέφει για τη Boeing μετά την πτήση της Alaska Airlines

Για την αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής Boeing, τα 737 Max ξεκίνησαν ως το ελπιδοφόρο project επόμενης γενιάς επιβατικών αεροσκαφών που θα την εκτόξευαν σε άλλα ύψη. Τελικά, εξελίχθηκαν σε εφιάλτη. Αφού στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, προκάλεσαν χάος στις αερομεταφορές και τρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, έφεραν την «ανώμαλη προσγείωση» και για τη Boeing. Κι αυτό γιατί προκάλεσαν μια κολοσσιαία οικονομική ζημιά στον αμερικανικό κολοσσό και την εκπαραθύρωση του -μέχρι τότε- πανίσχυρου CEO της, Dennis Muilenberg εν μέσω χιλιάδων ακυρώσεων παραγγελιών. Και, αφού το 2022 τα 747 Max απογειώθηκαν ξανά, οι πρώτες μέρες του 2024 φέρνουν την επιστροφή του εφιάλτη για τη Boeing.

Ένα περιστατικό της περασμένης Παρασκευής το οποίο λίγο έλειψε να προκαλέσει αεροπορική τραγωδία, οδήγησε την αεροπορική Alaska Airlines να καθηλώσει προσωρινά τον στόλο των αεροσκαφών Boeing 737-9 Max. Ήταν ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου που πραγματοποίησε την αναγκαστική προσγείωση στο Όρεγκον των ΗΠΑ, καθώς ένα τμήμα του έφυγε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Συμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), η πτήση 1282 της Alaska Airlines με 171 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος, η οποία κατευθυνόταν από το Πόρτλαντ προς το Οντάριο της Καλιφόρνια, επέστρεψε με ασφάλεια στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, αφού «το πλήρωμα ανέφερε ένα πρόβλημα συμπίεσης».

Όπως ανέφεραν επιβάτες –κάτι το οποίο αποτυπώνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από την παραλίγο τραγωδία– ένα πλευρικό πάνελ της ατράκτου, συμπεριλαμβανομένου του παραθύρου, έφυγε από τη θέση του λίγο μετά την απογείωση, αφήνοντας πίσω του ένα κενό. Ουσιαστικά, άνοιξε μια τρύπα στο πλάγιο μέρος του αεροσκάφους και αυτόματα έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται σε μεγάλα ύψη και τα προβλήματα αποσυμπίεσης. Ευτυχώς, όμως, το πλήρωμα πρόλαβε και κατέβασε γρήγορα το αεροσκάφος στα 10.000 πόδια, γλιτώνοντας τις ζωές των επιβατών που μετέφερε. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί μετά την αναγκαστική προσγείωση.

 Το βίντεο ενός επιβάτη που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα πλευρικό τμήμα της ατράκτου, όπου θα υπήρχε παράθυρο, να λείπει – εκθέτοντας τους επιβάτες στον εξωτερικό αέρα. Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από αρκετές σειρές πίσω από το περιστατικό, δείχνει μάσκες οξυγόνου να έχουν αναπτυχθεί σε όλο το αεροπλάνο και τουλάχιστον δύο άτομα να κάθονται κοντά και ακριβώς πίσω από το τμήμα που λείπει.
 
Το αεροσκάφος στο οποίο συνέβη το περιστατικό ήταν ένα Boeing 737-9 Max, το οποίο είχε λάβει πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας στις 25 Οκτωβρίου του 2023 από την FAA. Συνεπεία αυτού, η αεροπορική καθήλωσε στο έδαφος ολόκληρο το στόλο των 65 Boeing 737-9 Max που διαθέτει, μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρης συντήρηση και έλεγχοι ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι η Alaska Airlines αναφέρει ότι συνεργάζεται με τη Boeing και ότι όλα τα 737 Max της -ακόμα και αυτό που του έφυγε το πλαϊνό πάνελ- θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στις πτήσεις, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο της Boeing στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top