ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξησαν 44 τόνους τα αποθέματα χρυσού τους το Νοέμβριο οι Κεντρικές Τράπεζες

Αύξησαν 44 τόνους τα αποθέματα χρυσού τους το Νοέμβριο οι Κεντρικές Τράπεζες

Αύξηση κατά 44 τόνους κατέγραψαν το Νοέμβριο του 2023 τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς διατήρησε τη δυναμική της και στον 11ο μήνα του περσινού έτους η ζήτηση χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες που καταγράφηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2023.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις δημόσιες διαθέσιμες πηγές, οι σημαντικότεροι αγοραστές χρυσού το Νοέμβριο προέρχονται όλοι από τις αναδυόμενες οικονομίες, με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να προβαίνει στις περισσότερες καθαρές αγορές χρυσού εντός Νοεμβρίου, προσθέτοντας στα αποθέματα της ακόμη 25 τόνους. Τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο 2023), η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε αγοράσει ακομη 19 τόνους χρυσού, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου διέθετε γύρω στους 523 τόνους χρυσού.

Ακολούθησαν σε αγορές το Νοέμβριο του 2023 η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας η οποία αγόρασε 19 τόνους χρυσού και η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας η οποία προέβη σε αγορές 12 τόνων χρυσού, συνεχίζοντας για 13ο συνεχόμενο μήνα τις αγορές χρυσού. Τον Οκτώβριο, η Κίνα είχε αγοράσει 23 τόνους χρυσού και σε 12 μήνες, συνολικά 204 τόνους χρυσού.

Συνολικά, οι ακαθάριστες αγορές χρυσού εντός του Νοεμβρίου ανήλθαν στους 60 τόνους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ακαθάριστες πωλήσεις χρυσού, οι οποίες ανήλθαν στους 15 τόνους, ως αποτέλεσμα της ζήτησης από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αποτελούν την κινητήρια δύναμη τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις, ενώ η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023.

Επιπλέον, η νομισματική αρχή της Σιγκαπούρης εξακολουθεί να είναι η μόνη τράπεζα από τις ανεπτυγμένες αγορές που προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της (η προσθήκη της ΕΚΤ σχετίζεται με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο).

Τρίτο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας αγόρασε 78,07 τόνους χρυσού, η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας 56,63 τόνους και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας 39,22 τόνους.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ήταν πωλητής χρυσού στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) του περσινού έτους, κατά το οποίο πώλησε 132,23 τόνους χρυσού, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την τουρκική λίρα. Σε αντίθεση με τις Κεντρικές Τράπεζες Πολωνίας και Κίνας που συνέχισαν και σε αυτό το τρίμηνο τις αγορές, προσθέτοντας στα αποθέματα χρυσού τους, 48,41 και 45,10 τόνους, αντίστοιχα.

Πρώτη σε αποθέματα χρυσού στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023 ήταν οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους, συνολικής αξίας 489 δισεκατομμύρια δολάρια, και δεύτερη η Γερμανία με 3.352 τόνους, αξίας 201 δισ. δολάρια.

Ακολουθούσαν οι Ιταλία με 2.451 τόνους, αξίας 147 δισ. δολάρια, η Γαλλία με 2.436, αξίας 146 δισ. δολάρια, η Ρωσία 2.332 με 140 δισ. δολάρια και η Κίνα με 2.191, αξίας 131 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία διέθετε στο τέλος του γ΄ τριμήνου 478 τόνους, αξίας 28 δισ. δολάρια, η Ελλάδα 114 τόνους, αξίας 6,87 δισ. δολάρια και η Κύπρος 13,9 τόνους, αξίας 836 εκ. δολάρια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top