LIKE ONLINE

Τι ισχύει για τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών στον κόσμο

Τι ισχύει για τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών στον κόσμο

Το σχέδιο νόμου που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια άνοιξε τη συζήτηση μέχρι ποιο σημείο είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχτεί την κανονικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων που φέρνει το νομικό κείμενο, κυρίως σε σχέση με την τεκνοθεσία και την απόκτηση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο για το τι επικρατεί σήμερα επίσημα για το θέμα αυτό στις νομοθεσίες των κρατών της υφηλίου.

Αναμφίβολα, το 2023 ήταν μια θετική χρονιά για την προώθηση της χρόνιας επιθυμίας της πλειοψηφίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για νομικά κατοχυρωμένες σχέσεις και περισσότερη ορατότητα, αφού αρκετές χώρες προχώρησαν στη νομιμοποίηση του γάμου ανάμεσα σε άτομα το ίδιου φύλου και/ή της ίδιας ταυτότητας φύλου.

Τι ισχύει για τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών στον κόσμο

Πηγή: equaldex.com

Συνολικά, σήμερα σε 36 χώρες σε όλον τον κόσμο είναι πλήρως νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, με τις περισσότερες από αυτές να εντοπίζονται στην Ευρώπη:

Ηνωμένο Βασίλειο
Ελβετία
Σουηδία
Ισπανία
Σλοβενία
Πορτογαλία
Νορβηγία
Κάτω Χώρες
Μάλτα
Λουξεμβούργο
Ιρλανδία
Ισλανδία
Γερμανία
Γαλλία
Φινλανδία
Εσθονία
Δανία
Βέλγιο
Αυστρία
Ανδόρρα

Στην αμερικανική ήπειρο, πλήρη δικαιώματα απολαμβάνουν τα ομόφυλα ζευγάρια σε:

ΗΠΑ
Καναδά
Μεξικό
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Κολομβία
Αργεντινή
Βραζιλία
Χιλή
Εκουαδόρ
Ουρουγουάη

Στην Ωκεανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την προηγούμενη δεκαετία έχουν νομοθετήσει υπέρ των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών, στην Ασία μόλις δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση (Νεπάλ και Ταϊβάν), ενώ στην Αφρική μόνο η Νότια Αφρική.

Σε άλλες 10 χώρες σε όλον τον κόσμο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Κύπρος) τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης εφόσον το επιθυμούν.

Για όλα τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο, είτε δεν υπάρχει καν νομική αναγνώριση, είτε το νομικό πλαίσιο είναι λιγότερο ή περισσότερο σύνθετο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τέλος, σε αναμονή και της τοποθέτησης της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα μετά τη διατύπωση της επίσημης κυβερνητικής θέσης, να θυμίσουμε ότι για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, ο πάπας ενέκρινε για τους καθολικούς ιερείς τη δυνατότητα να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου, εφόσον αυτή η ευλογία δεν αποτελεί μέρος κάποιου εκκλησιαστικού τελετουργικού.

Πηγές: BBC, Equaldex/ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top