ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τι είπε για την παραίτησή του ο Χατζηζαχαρία – «Άξιος συνεχιστής ο Δαμιανού»

Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τι είπε για την παραίτησή του ο Χατζηζαχαρία – «Άξιος συνεχιστής ο Δαμιανού»

Με την λέξη «αξιοπρέπεια» απάντησε ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία στο ερώτημα για τους λόγους παραίτησής του, λέγοντας πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικές. Ο απερχόμενος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτήρισε «οικογένεια» το προσωπικό του Υφυπουργείου, τους ζήτησε να στηρίξουν τον διάδοχό του και δήλωσε στην διάθεση του Νικόδημου Δαμιανού.

Ο κ. Χατζηζαχαρία μιλώντας στην τελετή παράδοσης παραλαβής αποκάλεσε συνοδοιπόρους του τους 10 μήνες το προσωπικό του Υφυπουργείου. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω με όλη μου την ειλικρίνεια και την αγάπη που τρέφω προς εσάς, ευχαριστώ για όλα». Ζήτησε δε να στηρίξουν τον νέο Υφυπουργό.

Αναφέρθηκε στην επίθεση στο Κτηματολόγιο «με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου», την διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού μέσα στο δωμάτιο των διακομιστών του κράτους και την αναβολή της γραμμής της εξυπηρέτησης του πολίτη.

«Κατορθώσαμε μετά την επίθεση στο Κτηματολόγιο να εφαρμόσουμε σε συνεργασία με τον Επίτροπο Επικοινωνιών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου ένα πλαίσιο έργων κυβερνοασφάλειας θωρακίζοντας τις κρίσιμες υποδομές του κράτους με την εφαρμογή αισθητήρων στα πληροφορικά συστήματα και την 24ωρη παρακολούθηση τους, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε σε άλλα 16 έργα προς ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι στις 3 Ιανουαρίου 2024, με πρόταση του Υφυπουργείου καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας ως Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας.

Ανέφερε επίσης ότι μετά από μακρόχρονες προσπάθειες και το ατύχημα στο δωμάτιο των κρατικών διακομιστών μετέφεραν τον περασμένο Οκτώβριο τις κρατικές υποδομές που πλημμύρισαν, σε ασφαλή και τεχνολογικά προηγμένο χώρο ο οποίος πληροί όλα τα απαιτούμενα πρότυπα και προδιαγραφές, διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη διαδικτυακή λειτουργία του κράτους.

«Αναβάλλουμε την έναρξη της γραμμής 1450 με έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες, με ένα και μοναδικό σκοπό: με την ενεργοποίησή της να δώσουμε στους πολίτες ένα χρήσιμο εργαλείο εξυπηρέτησης και όχι απλώς μια τηλεφωνική γραμμή που δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο εμάς όσο και των πολιτών. Τελικά, τα καταφέραμε».

Προκήρυξαν, πρόσθεσε, το διαγωνισμό «smart cities» που θα μετατρέψει τις πόλεις και τις κοινότητες σε έξυπνες και θα διευκολύνει με καινοτόμες λύσεις τη ζωή των κατοίκων και παρέδωσαν σε πλήρη εφαρμογή το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης εκπληρώνοντας μια από τις σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο, είπε, άρχισε η πιλοτική χρήση του e-justice με την απόλυτη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος την 15η Ιανουαρίου παράλληλα με την ολοκλήρωση του e-law το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ανέφερε ακόμη ότι παρέδωσαν στην Έφορο Εταιρειών το σύστημα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, την ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ, ενώ ολοκλήρωσαν και την ηλεκτρονική πλατφόρμα του πόθεν έσχες.

«Το αποκορύφωμα της επιτυχίας του 2023 για το Υφυπουργείο μας, ένα κατόρθωμα που κερδίσαμε όλοι εμείς εδώ, είναι η πρόταση που ομόφωνα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά την χάραξη και την  εφαρμογή εθνικής ψηφιακής πολιτικής, του συντονισμού και της καθοδήγησης όλων των υπηρεσιών της Κυβέρνησης εντός ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, δηλαδή την σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργείου για κάθε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία».

Ο κ. Χατζηζαχαρία χαρακτήρισε τον Νικόδημο Δαμιανού άξιο συνεχιστή λέγοντας του ότι «η οικογένεια του Υφυπουργείου, έχει προετοιμάσει και τροχοδρομήσει για το 2024 την εισαγωγή του κυβερνητικού νέφους, την νέα καινοτόμα στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία και άλλα ακόμη δεκάδες σημαντικότατα έργα. Σας ζητώ, ως τελευταία ανάθεση μου προς εσάς, να τιμήσετε τον νέο Υφυπουργό και να τον στηρίξετε σε κάθε του βήμα. Θα βρίσκομαι πάντοτε και εγώ τόσο στη δική σας διάθεση όσο και του νέου Υφυπουργού».

Ο απερχόμενος Υφυπουργός ευχαρίστησε όλο το προσωπικό, τον Γενικό Διευθυντή, τα ΜΜΕ και τον ΠτΔ «για την άψογη και τη συντονισμένη συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες».

Στην ερώτηση, μετά το τέλος της τελετής, για το αν είναι έτοιμος να πει τους λόγους αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα και ποιες είναι οι σχέσεις του με τον ΠτΔ σήμερα, ο κ. Χατζηζαχαρία είπε: «Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ειλικρινής. Θ’ απαντήσω στο ερώτημά σας με μία λέξη και παρακαλώ θερμά σεβαστείτε αυτή την άποψή μου: ‘αξιοπρέπεια’». Όσο για τις σχέσεις του με τον ΠτΔ είπε ότι είναι «εξαιρετικότατη». Όσον αφορά αυτά που γράφονται στον Τύπο, είπε ότι «δεν ισχύουν». Στην ερώτηση ποιος έθιξε την αξιοπρέπειά του, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία ανέφερε «έχω απαντήσει και δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο. Είμαστε εδώ για να παραδώσουμε το χαρτοφυλάκιο στον νέο, άξιο Υφυπουργό. Παραμένουμε ως εδώ».

Παραλαμβάνω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αυτός ο διορισμός συνεπάγεται, ανέφερε λαμβάνοντας τον λόγο ο νέος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, ευχαριστώντας τον ΠτΔ γι’ αυτόν, όπως και τον κ. Χατζηζαχαρία για τα καλά του λόγια.

Η ψηφιακή πολιτική είναι κατ’ ουσίαν και κοινωνική πολιτική, έχει έντονες, ξεκάθαρες κοινωνικές προεκτάσεις, σημείωσε λέγοντας ότι ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Υφυπουργείο που «μπορεί και οφείλει να επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας».

Ως ένας πολίτης, αλλά και μέλος του επιχειρηματικού κόσμου του τόπου για αρκετά χρόνια, συνέχισε, γνωρίζει κι αντιλαμβάνεται ότι οι απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων από το Υφυπουργείο είναι πολύ μεγάλες. «Έρχομαι εδώ ως ένας επαγγελματίας του χώρου της τεχνολογίας και στόχος μου είναι να  διοχετεύσω αυτή την ιδιότητά μου, τις γνώσεις κι εμπειρίες μου, με τρόπο ώστε μαζί με τους συνεργάτες μου εδώ στο Υφυπουργείο, να μπορέσουμε  να ικανοποιήσουμε ακριβώς αυτές τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις. Να πετύχουμε τους στόχους που συνθέτουν το όραμα της Κυβέρνησης, ο ίδιος ο ΠτΔ έχει θέσει για έναν απόλυτα, πραγματικά σύγχρονο κράτος».

Πρώτη ενέργεια, είπε, πρέπει να είναι η επιτάχυνση και ολοκλήρωση με επιτυχία όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, συνέχισε, θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να φέρουν πρακτικές, ουσιαστικές λύσεις που θα ψηφιοποιήσουν τον τρόπο που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, σχετίζονται με το δημόσιο τομέα αλλά και μεταξύ τους.

Στην εποχή που οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές, η τεχνητή νοημοσύνη μετεξελίσσεται σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη και παρασύρει μέσα σε λίγους μόνο μήνες ολόκληρο τον πλανήτη στη δημιουργία νέων μοντέλων και τρόπων λειτουργίας των επιχειρήσεων, που προδιαγράφει σύντομα και μια νέα καθημερινότητα για όλους μας, στην εποχή που εταιρείες κολοσσοί αξιοποιούν απλά μια εφαρμογή στην κινητή συσκευή για να χτίσουν ολόκληρο το επιχειρηματικό τους πλάνο κι αποκτούν ταυτόχρονα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκατομμύρια χρήστες, σε αυτή την εποχή – δήλωσε ο κ. Δαμιανού – «τα περιθώρια για δικαιολογίες είναι πολύ πολύ λίγα. Η τεχνολογία υπάρχει, οι λύσεις υπάρχουν».

Είναι μεν το εγχείρημα εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά η ευθύνη μας στο Υφυπουργείο είναι να αξιοποιήσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή αυτές τις λύσεις, κατέληξε ο νέος Υφυπουργός.

ΓΔ Υφυπουργείου

Πέτυχες τον στόχο που έθεσες με αταλάντευτη, ειλικρινή προσήλωση, παρ’ όλο που υπολόγιζες να έβλεπες τους καρπούς των κόπων σου να υλοποιούνται, όμως κληροδοτείς ένα έργο που θα σπρώξει την χώρα μπροστά, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Νεόφυτος Παπαδόπουλος απευθυνόμενος προς τον Φίλιππο Χατζηζαχαρία. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα σου χρωστά» είπε.

Απευθυνόμενος προς τον Νικόδημο Δαμιανού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συγκυρία του ερχομού του στο Υφυπουργείο είναι τέτοια που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για να κάνει πραγματικότητα τα όσα έθεσε με την ομιλία του. Εκ μέρους όλου του προσωπικού διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του και ο «πόθος της επιτυχίας του έργου σας είναι και δικός μας, συμπαραστάτες και πολεμιστές σε αυτό τον αγώνα που είναι δύσκολος. Διότι, η τεχνολογία είναι εκεί, οι λύσεις είναι εκεί, το δημόσιο επίσης είναι εκεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top