ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Έτσι θα κινηθούν μετά τις 6 χιλιάδες αιτήσεις – Ο Υπ. Ενέργειας απαντά στο «Τ» στα σχόλια και τις αντιδράσεις

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Έτσι θα κινηθούν μετά τις 6 χιλιάδες αιτήσεις – Ο Υπ. Ενέργειας απαντά στο «Τ» στα σχόλια και τις αντιδράσεις

Σχόλια και αντιδράσεις υπάρχουν γύρω από το νέο κυβερνητικό σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» με τον Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει λύπη για το γεγονός αυτό, αφού όπως ο ίδιος ανέφερε «πριν καν ακούσουν το σχέδιο, βγήκαν με αρνήσεις»

«Θα απαντήσουμε με πράξη, όλα τα άλλα είναι κακεντρεχή και στο Υπουργείο μας λυπεί αφάνταστα γιατί βάλαμε πολλή δουλειά. Το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και όποιος θέλει να υποδείξει βελτιώσεις του σχεδίου ας το κάνει μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης», είπε συγκεκριμένα στις  δηλώσεις του στο ThemaOnline, o Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Όσο αφορά το σχέδιο, τόνισε πώς «είναι διαφορετικό από άλλα γιατί έχει κυκλικό χρήμα με αρχικό κεφάλαιο από το ΑΠΕ-ΕΞΕ το οποίο επιστρέφεται μέσα από δόσεις ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη και δεν έχει το κεφάλαιο για να κάνει αυτοπαραγωγή και ιδιωκατανάλωση»

«Πέραν από το ίδιο το σχέδιο κάναμε και ενισχύσεις στις ομάδες εξέτασης των αιτήσεων και η ΑΗΚ ενίσχυσε και η ίδια τις δικές της ομάδες ώστε να γίνεται γρήγορη σύνδεση και έλεγχος των φωτοβολταϊκών»

Κριτήριο για το σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους»

Μεταξύ άλλων ο κύριος Παπαναστασίου σημείωσε πώς το μόνο κριτήριο για το σχέδιο είναι η κατανάλωση 6 χιλιάδων κιλοβατόρων τον χρόνο και η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος να φτάνει  το μέγιστο 4,2 κιλοβάτ. Δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, άρα οποιοσδήποτε μπορεί να αιτηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο»

Αιτήσεις

Ο Υπουργός Ενέργειας θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες για τις 6 χιλιάδες αιτήσεις που θα ανοίξουν σε πρώτη φάση, ανέφερε ότι «ξεκινάμε με αυτόν τον αριθμό και όταν οι αιτήσεις κοντεύουν να είναι στις 6 χιλιάδες, θα το ενισχύσουμε με πολλές άλλες. Το φωτοβολταικό σύστημα θα το παίρνουν με προτεραιότητα αιτήσεων οι πολίτες, αλλά δεν θα το στερηθεί κανένας από όσους το αιτηθούν και το δικαιούνται»

«Το σχέδιο, συνέχισε, δεν είναι πρόχειρο όπως το παρουσιάζουν, είναι σχεδόν τέλειο και θα πάρει τις τελευταίες πινελιές μέσα από τη δημόσια διαβούλευση»

Κατηγορία Α1: Βάζει το κεφάλαιο ο ιδιοκτήτης και παίρνει 1500 ευρώ επιδότηση.

Κατηγορία Α3, που είναι η κατηγορία «φωτοβολταϊκά για όλους»:  Επιδότηση 1000 ευρώ και ο αιτητής παίρνει άτοκο δάνειο από το ΑΠΕ-ΕΞΕ, είναι με δόσεις.

Ένοικοι διαμερισμάτων

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να επωφεληθούν και ένοικοι διαμερισμάτων, ο κύριος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «αν η πολυκατοικία έχει το διαθέσιμο χώρο και υπάρχει συμφωνία όλων των ενοίκων, μπορεί να τοποθετηθεί το σύστημα, ενώ συμπλήρωσε ότι «το σύστημα μπορεί να τοποθετήσει και σε μια άλλη οικία, που να είναι της οικογένειας ή σε ένα κομμάτι γης, που βρίσκεται κάπου αλλού».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Υπουργό, οι αιτήσεις αναμένονται να αρχίσουν να γίνονται αποδεκτές από την 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top