ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξω από τη Βουλή οι δικηγόροι - Διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του ejustice

Έξω από τη Βουλή οι δικηγόροι - Διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του ejustice

Δύο μονόωρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αύριο έξω από τη Βουλή και την Παρασκευή έξω από τα Δικαστήρια, αποφάσισε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύνδεσμος ως αντίδραση στο πρόβλημα με την κατάρρευση του συστήματος ejustice.

Αύριο Τετάρτη, η διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 π.μ.  μέχρι τις 11.00 π.μ., όταν το θέμα της λειτουργίας του ejustice θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 11.30 π.μ. έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΔΣ, κατά τη χθεσινή του Συνεδρία το Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη απογοήτευσή του λόγω των αξεπέραστων προβλημάτων που επισώρευσε η ανεπάρκεια του ejustice, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα όπως αιτηθεί τη διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους λειτουργούς  και τους πολίτες, την παράδοση πλήρους και λειτουργικής πλατφόρμας για πραγματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σαφείς οδηγίες προς τα αρμόδια πρωτοκολλητεία για τη δυνατότητα, τουλάχιστον, φυσικών καταχωρίσεων μέχρι την παράδοση πλήρους ηλεκτρονικής λειτουργικής πλατφόρμας,  ώστε να διασφαλιστεί, έστω προσωρινά, η ομαλή πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία βδομάδα με την εφαρμογή ενός συστήματος με επισφαλείς διαδικασίες, οι οποίες τείνουν να δημιουργούν απρόβλεπτους κινδύνους, κλονίζει καθημερινά τη εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης, και πλήττεται εντέλει η λειτουργία του κράτους δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΔΣ. 

Παράλληλα, ζητά να ληφθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα δέοντα μέτρα με μοναδικό στόχο την τάχιστη εφαρμογή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, σημειώνει με αγανάκτηση ότι παρόλες τις προσπάθειες και κινητοποιήσεις του ΠΔΣ και τις υποσχέσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος.

Καθιστά επίσης σαφές ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δικαιοσύνη είναι μέγιστη ευθύνη και οφειλή του κράτους και πως ο ΠΔΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος.

«Ενόσω πλήττεται η ποιότητα της δικαιοσύνης που αποτελεί  βασική προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς», καταλήγει ο ΠΔΣ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top