ΕΛΛΑΔΑ

Παίρνει τα αμερικανικά F-35 η Αθήνα - Μένει μόνο η επίσημη επιστολή Μπλίνκεν

Παίρνει τα αμερικανικά F-35 η Αθήνα - Μένει μόνο η επίσημη επιστολή Μπλίνκεν

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αγορά των αμερικανικών F-35 από την Αθήνα, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα στείλει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την επίσημη επιστολή για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και θα προσφέρει στη χώρα μας υπεροπλία δυναμεων στον αέρα.

Όπως έγραψε το protothema.gr, η δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα η πώληση των F-35 στην Ελλάδα ειχε δοθεί σε ανώτατο επίπεδο στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Α.Μπλινκεν στα Χανιά.

Το πακέτο περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια και η επιστολή αναμένεται να αποσταλεί στο Κογκρέσο.

Στη συνέχεια το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει δια της σιωπηρής διαδικασίας την πώληση των F-35 και κατόπιν, αφού η Ελλάδα αποδεχθεί το LOA, θ' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη της σύμβασης, που θα συμπεριλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα, το επίπεδο εξοπλισμού αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύδονται οι διαδικασίες και την Δευτέρα θα φθάσει στα χέρια του Υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια το draft της LOA(Letter of Offer and Acceptance). Μετά την παρέλευση των 14 ημερών, από την επιστολή στο Κογκρέσο, που προβλέπει η διαδικασία για την σιωπηρή έγκριση της πώλησης των F-35 ,αυτή η LOA παίρνει τελική και επίσημη μορφή.

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον και ως μοχλός πίεσης για να καμφθεί ο Τ.Ερντογάν και η προειδοποίηση είχε δοθεί από τον ίδιο τον Α.Μπλίνκεν στην επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άμεσα τότε η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Μια κίνηση η οποία θα ηταν καταστροφική για την Τουρκία η οποία θα κινδύνευε να μεινει μονο με τα παλιά F-16.

Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία το μεγάλο αγκάθι παραμένει η σταση του Κογκρέσου, αλλά η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι με την προώθηση του πακέτου των F-35 στην Ελλάδα θα καθησυχασθούν και οι ανησυχίες που υπάρχουν σε μέλη της Γερουσίας και της Βουλής για την ασφάλεια της Ελλαδας, ενώ είναι γνωστό ότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζητούν και έγγραφες εγγυήσεις ότι τα F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων χωρών.

Διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των συνεννοήσεων με την Ουασιγκτον, δήλωνε χθες ότι είναι «θέμα χρόνου» η προώθηση στο Κογκρέσο της επιστολής για τα F-35 και έθετε συγκεκριμένο πλαίσιο για τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, για την Ελλάδα ειναι σημαντικό να διασφαλισθεί οτι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ότι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top