ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στόχος του Υπ. Γεωργίας η προστασία τοπικών προϊόντων μέσω γεωγραφικών ενδείξεων

Στόχος του Υπ. Γεωργίας η προστασία τοπικών προϊόντων μέσω γεωγραφικών ενδείξεων

Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι να εργαστεί για την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων, μέσα από τα συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός, Μαρία Παναγιώτου, κατά τον χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική και Εκλογική Συνέλευση του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η Υπουργός επεσήμανε τη συμβολή του Συνδέσμου στην ανάδειξη της ποικιλίας και της ποιότητας της κυπριακής κουζίνας, ενώ συνέδεσε τα τοπικά προϊόντα με τη γεωργαφική περιοχή παραγωγής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως και ενθαρρύνουμε τους στόχους του Συνδέσμου για διάδοση των παραδοσιακών γεύσεων, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και πρώτων υλών και αναβάθμιση της κυπριακής κουζίνας», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «η γαστρονομική παράδοση μιας χώρας αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά της και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς της».

Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ντόπιας παραγωγής, η Υπουργός ανέφερε ότι «οι τοπικοί παραγωγοί, με την τεχνογνωσία παραγωγής που κληρονόμησαν, δημιουργούν προϊόντα που έχουν μια ξεχωριστή υπογραφή», ενώ παράλληλα «οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η βλάστηση, το κλίμα και η μορφολογία της γεωγραφικής περιοχής, συνθέτουν ένα πλαίσιο που επηρεάζει τη γεύση, την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων»

Υπογράμμισε, δε, ότι στους πιο πάνω παράγοντες οφείλεται και η αξία και η ποιότητα καθενός από τα προϊόντα  που συνδέονται με μια γεωγραφική περιοχή του νησιού, όπως το λουκούμι Γεροσκήπου, το λουκάνικο Πιτσιλιάς, το κολοκάσι Σωτήρας και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού, ή και με ολόκληρη την Κύπρο όπως το χαλλούμι, τα παραδοσιακά ζυμώματα, ο τραχανάς, η κυπριακή επιτραπέζια ελιά και τόσα άλλα.

«Στόχος μας ως Υπουργείο είναι να εργαστούμε εντατικά για την προστασία τους μέσα από τα συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν και να εμπιστεύονται τα προϊόντα ποιότητας, και στηρίζοντας παράλληλα τους παραγωγούς ώστε να διαθέτουν καλύτερα τα προϊόντα τους στην αγορά», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.

Εξήγησε ότι έτσι στηρίζεται η τοπική οικονομία αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα.

«Ως Υπουργείο, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν τα τοπικά προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας τέλος τη βεβαιότητα ότι «μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων η κυπριακή κουζίνα θα συνεχίσει να εκπροσωπείται επάξια στα διάφορα διεθνή γαστρονομικά δρώμενα, να αναβαθμίζεται και να προωθείται».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top