ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων νοικοκυριών - Μείωση για καταναλωτικά δάνεια

Αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων νοικοκυριών - Μείωση για καταναλωτικά δάνεια

Αυξήθηκε στο 2,29% το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας ενός έτους από νοικοκυριά τον Δεκέμβριο 2023, ενώ τον ίδιο μήνα το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο 5,88%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου την Πέμπτη και περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Ιανουαρίου 2024. 

Καταθετικά επιτόκια

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 2,29%, σε σύγκριση με 2,01% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 2,19%, σε σύγκριση με 2,29% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια δανείων

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 5,88%, σε σύγκριση με 6,26% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 5,16%, σε σύγκριση με 5,04% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε μείωση στο 5,62%, σε σύγκριση με 6% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 5,73%, σε σύγκριση με 5,59% τον προηγούμενο μήνα.

Νέα δάνεια

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, τον Δεκέμβριο 2023 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν μείωση και έφτασαν στα €725,4 εκ., σε σύγκριση με €743,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, τα νέα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν μείωση 26%, αφού μειώθηκαν στα €17,6 εκ. (εκ των οποίων €14,8 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €23,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €21,3 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση 32% στα €161,4 εκ. (εκ των οποίων €90,8 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €237,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €87,8 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν μείωση στα €85 εκ. (εκ των οποίων €57,6 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €91,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €42,4 εκ. καθαρά νέα δάνεια) και τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €435,6 εκ. (εκ των οποίων €150,2 εκ. καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με €381,9 εκ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €99,7 εκ. καθαρά νέα δάνεια).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top