ΔΙΕΘΝΗ

Επιτεύχθηκε συμφωνία για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με €64.6 δις

Επιτεύχθηκε συμφωνία για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με €64.6 δις

Σε συμφωνια για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, του προϋπολογισμού δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σήμερα (1/2) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου:

Η σημερινή επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ με μεταξύ των 27 κρατών μελών ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να ακολουθεί μια κοινή πολιτική και να προβάλλει ένα ενιαίο μέτωπο για την καταπολέμηση των κοινών προκλήσεων. Παράλληλα στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ενισχύθηκε με €64.6 δις εκ των οποίων €33 δις αφορούν δανεισμό και τα υπόλοιπα €31.6 δις αφορούν πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση.

Σημαντικό μέρος της σημερινής απόφασης αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας κατά €50 δις ενώ πρόσθετα €10 δις θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η Συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση της ανάπτυξης και για επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Η Κύπρος έλαβε μέρος ενεργά στη διαπραγμάτευση, η κατάληξη της οποίας επιφέρει σημαντικά οφέλη για την χώρα μας.

Συγκεκριμένα πετύχαμε:

-Αύξηση της χρηματοδότησης της μετανάστευσης. Καταφέραμε να πείσουμε την ΕΕ ότι η το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο θέμα κάποιων χωρών αλλά ολόκληρης της ΕΕ η οποία απαιτεί συντονισμένη πολιτική προσέγγιση.


- Ρητή αναφορά για χρηματοδοτική ενίσχυση σε κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.


- Διασφάλιση των εθνικών χρηματοδοτικών κατανομών των δύο κύριων επενδυτικών Πολιτικών της ΕΕ
o Έχουν διασφαλιστεί τα ποσά της Πολιτικής Συνοχής και των συγχρηματοδοτούμενων έργων για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.
o Έχουν διασφαλιστεί τα ποσά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την ευημερία των γεωργών, τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής και την ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.


- Δεν επηρεάστηκαν προγράμματα έρευνας και καινοτομίας από τα οποία η Κύπρος λαμβάνει μεγάλο μερίδιο χρηματοδότησης.

Μετά τη σημερινή Συμφωνία των ηγετών η πρόταση για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό θα προωθηθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ψηφιση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

ΠτΔ: «Με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου»

Θλίψη εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διότι, όπως είπε, κάποιοι κρίνοντας από τον τρόπο που οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές σε σχέση με την πρόσφατη μετάβαση του στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε τον τελικό αγώνα του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top