ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: «Θα αποτραπούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ»

Υπ. Ενέργειας: «Θα αποτραπούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ»

Φαίνεται ότι θα αποτραπούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα παρθεί την Πέμπτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός αναφέρθηκε από πού προέκυψε το όλο θέμα. «Γνωρίζετε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού, η παραγωγή είναι ρυθμιζόμενη υπηρεσία. Σαν ρυθμιζόμενη υπηρεσία οφείλει να υποβάλει τα έξοδα της στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και τα υποβάλει με σκοπό να τα ανακτήσει», είπε.

«Τα κόστη, τα οποία ουσιαστικά επιτρέπεται να υποβάλει είναι συγκεκριμένα. Η ΡΑΕΚ αποφασίζει κατά πόσον θα αποδεχτεί αυτά τα κόστη, κάποια μπορεί να τα αφαιρέσει, κάποια να τα αποδεχτεί και συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης επιβάλλεται μια αύξηση ή μείωση αναλόγως και ουσιαστικά επιβάλλεται αυτή η επιβάρυνση πάνω στο κόστος της κιλοβατώρας το οποίο πληρώνει σε τελική ανάλυση ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε.

Στην προκειμένη περίπτωση, συνέχισε, υπάρχει ένα θέμα από την περσινή χρονιά στην οποία υπήρχε μια σοβαρή αύξηση κόστων της τάξης του 25% κι εκείνη η πρόταση της ΑΗΚ προς την ΡΑΕΚ είχε τότε απορριφθεί.

Η ΑΗΚ, είπε ο κ. Παπαναστασίου, επέλεξε να πάρει το θέμα σε διοικητικό δικαστήριο και υπάρχει η υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο.

«Φέτος είχε υποδειχθεί μια περαιτέρω αύξηση ανεξαρτήτως της περσινής η οποία ήταν της τάξης των 6% αύξηση στα κόστη και η Αρχή Ηλεκτρισμού με οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς εμένα κι εγώ με πρόταση-εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού χθες - με το οποίο είχα συνάντηση για γνωριμία και για να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της ΑΗΚ-, είχα εισηγηθεί να το συζητήσουν στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο χθες απάντησε θετικά αλλά η απόφαση η τελική θα παρθεί στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, αύριο συγκεκριμένα θα είναι θετική», πρόσθεσε.

Για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, ο Υπουργός είπε ότι είναι μια εισήγηση που γίνεται πάντα προς το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τα δεδομένα της αγοράς, είτε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, είτε κόστη καυσίμων και το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται την πρόταση με βάση τα δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «θα επιμετρηθεί το κόστος της οποιασδήποτε επιδότησης ή της μείωσης του φόρου κατανάλωσης όταν αφορά τα καύσιμα και γίνεται μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να υπάρξει κάποια επιδότηση ή κάποια μείωση σε κάποια φορολογία και προχωρούμε».

«Στην προκειμένη περίπτωση είναι υπό επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε αν την επιβάρυνση μπορούν να την αντέξουν τα δημόσια οικονομικά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του Τερματικού στο Υπουργικό Συμβούλιο απάντησε αρνητικά. «Δεν ασχολήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο με το θέμα του Τερματικού», είπε, προσθέτοντας ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διαδικασία ευρίσκεται σε διαιτησία στο Λονδίνο, υπάρχει το θέμα της κατασκευής του χερσαίου τερματικού, το οποίο έχει σταματήσει, υπάρχει το θέμα της Πλωτής Μονάδας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά όχι στην κατοχή της διότι η Μονάδα ευρίσκεται στην Κίνα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top