ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κέρδισε την υπόθεση της Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς, λέει ο Δ.Πάφου

Κέρδισε την υπόθεση της Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς, λέει ο Δ.Πάφου

Ο Δήμος Πάφου κέρδισε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την υπόθεση της Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής. Με την εν λόγω απόφαση το απαλλοτριωθέν για δημόσιο σκοπό ακίνητο παραμένει «οριστικά και αμετάκλητα» στον Δήμο Πάφου, προστίθεται.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο παρατίθεται, το 1991 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου απαλλοτρίωσε ακίνητο έκτασης 55.000 τμ. για την δημιουργία Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς και κατέβαλε την δίκαιη αποζημίωση ύψους Λ.Κ. 247.000 πλέον τόκους, όπως αυτή καθορίστηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το 1996 ανεγέρθηκε και λειτούργησε η Δημοτική Χονδρική Αγορά «αποτελώντας το κέντρο διακίνησης ολόκληρης σχεδόν της αγροτικής παραγωγής φθαρτών από και προς την Επαρχία Πάφου» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι το 2006 ο πρώην ιδιοκτήτης, λόγω της μη κατασκευής μέρους του έργου, το οποίο αποτελείτο από δύο φάσεις σύμφωνα με τις μελέτες και τα αρχιτεκτονικά και άλλα σχέδια που εκπονήθηκαν για αυτό το σκοπό, παρά τη χρησιμοποίηση του χώρου της Β΄Φάσης για τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης, απαίτησε την επιστροφή ολόκληρου του απαλλοτριωθέντος ακινήτου και καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, με την οποία αιτείτο ανάκληση της απαλλοτρίωσης ισχυριζόμενος ότι ο σκοπός της δεν επετεύχθη.

Το 2011 - εκκρεμούσης της προσφυγής, η εκδίκαση της οποίας δεν προωθείτο από τον προσφεύγοντα/ πρώην ιδιοκτήτη λόγω των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση – υπογράφηκε από τον τέως Δήμαρχο συμφωνία, όπως ο Δήμος επιστρέψει μέρος του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, έκτασης 21.125 τμ., διαχωρισμένο σε 22 οικόπεδα και ο τέως ιδιοκτήτης επιστρέψει το ποσό των €170.802, αναφέρεται. Παρά τις αντιδράσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και την μη σύναψη νομότυπης συμφωνίας, η υλοποίηση της τροχοδρομήθηκε και το 2013 καταβλήθηκε στον Δήμο το ποσό των € 170.802, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

Ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος «με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015 έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να τηρήσει την εν λόγω συμφωνία» και το 2017 «ο Δήμος επέστρεψε το ποσό των €170.802 και προκάλεσε την συνέχιση της προσφυγής η οποία κατέληξε το 2018, σε απόφαση εν μέρει εναντίον του Δήμου, για επιστροφή του μέρους του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, έκτασης 21.125 τ.μ., που περιλαμβανόταν στην Β΄Φάση του έργου».

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για επιστροφή των 21.125 τ.μ, o νυν Δήμαρχος «διαισθανόμενος ότι ακόμα και ο διαχωρισμός τους σε οικόπεδα - ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξανόταν - εξυπηρετεί πολλαπλά ιδιωτικά συμφέροντα, επέμενε με σθένος στην άσκηση έφεσης για ανατροπή της απόφασης. Από την πλευρά του πρώην ιδιοκτήτη ασκήθηκε αντέφεση με την οποία διεκδικείτο η επιστροφή ολόκληρου του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, ως η αρχική του αξίωση» προστίθεται.

Αναφέρεται ακολούθως ότι με την απόφαση του, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2024 «το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Κύπρου έκανε αποδεκτή την αναθεωρητική έφεση του Δήμου και απέρριψε την αντέφεση του πρώην ιδιοκτήτη καταδικάζοντάς τον στα έξοδα, επικυρώνοντας την άρνηση του Δήμου να επιστρέψει το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε και στο οποίο ο Δήμος ανήγειρε, εγκαινίασε και λειτούργησε τη Δημοτική Χονδρική Αγορά και συνεχίζει να χρησιμοποιεί, καθιστώντας τον 'σκοπό της απαλλοτρίωσης εφικτό για το ενιαίο του ακινήτου'».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εκτιμημένη αξία στο σύνολό ανέρχεται στα 9,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την Γενική Εκτίμηση στην επίσημη Πύλη του Κτηματολογίου και για τα 21.125τμ. η αξία ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Πάφου εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Αρίστη Κορακίδου Μακρίδου Δ.Ε.Π.Ε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top