ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλυτώσαμε τα χειρότερα για το χαλλούμι - Έπεσε η έφεση πέντε τυροκομείων στο Γεν. Δικαστήριο της Ευρώπης

Γλυτώσαμε τα χειρότερα για το χαλλούμι - Έπεσε η έφεση πέντε τυροκομείων στο Γεν. Δικαστήριο της Ευρώπης

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ - με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί - απορρίπτει προσφυγή κατά της καταχώρισης της ονομασίας «Χαλλούμι» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης Τον Απρίλιο του 2021, κατόπιν αιτήσεως των κυπριακών αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου:

Το χαλλούμι είναι κυπριακό τυρί με χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή μείγμα αυτών, με ή χωρίς αγελαδινό γάλα. Έχει την ιδιότητα να μη λιώνει σε ψηλές θερμοκρασίες. Η κυπριακή εταιρία Papouis Dairies Ltd, καθώς και άλλοι προσφεύγοντες, ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει τον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής 1 για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» ως ΠΟΠ.

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή στο σύνολό της. Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή, όταν εξετάζει αν η καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΟΠ πληροί τις προϋποθέσεις του δικαίου της Ένωσης, δεν υποχρεούται να ελέγχει αν η περιγραφόμενη στην αίτηση καταχώρισης μέθοδος παραγωγής του προϊόντος είναι σύμφωνη με προϋπάρχον εθνικό πρότυπο για την παραγωγή του. Εν πάση περιπτώσει, η αίτηση καταχώρισης για το χαλλούμι δεν συγκρούεται με το επίμαχο εν προκειμένω εθνικό πρότυπο παραγωγής.

Το Γενικό Δικαστήριο τονίζει ότι το εν λόγω πρότυπο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματός τους, στο τυρί αυτό να υπερβαίνει την αναλογία του αγελαδινού γάλακτος. Εν συνεχεία, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την επιχειρηματολογία κατά την οποία η Επιτροπή παρέλειψε να διαπιστώσει την ύπαρξη πρόδηλων σφαλμάτων στην περιγραφή του δεσμού μεταξύ της ποιότητας ή των χαρακτηριστικών του επίμαχου προϊόντος και του γεωγραφικού περιβάλλοντος προέλευσής του.

Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν προέβη σε προσήκουσα ανάλυση όσον αφορά την αγορά παραγωγής χαλλουμιού και την κατάσταση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται το προϊόν αυτό. Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι, μολονότι η Επιτροπή οφείλει να προσδιορίσει τις συνέπειες που επάγεται το γεγονός ότι, μετά την καταχώριση της ονομασίας, έχει ακυρωθεί από εθνικό δικαστήριο πράξη που εξέδωσαν οι αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους στο πλαίσιο του εθνικού σταδίου της διαδικασίας καταχώρισης, η ακύρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτοδίκαιη ακυρότητα της πράξης καταχώρισης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Χαιρετίζει την απόφαση το Υπ. Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/591 της Επιτροπής, της 12ης Απριλίου 2021, για την καταχώριση ονομασίας στο Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων [«Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ)].

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος. Όπως ανακοινώθηκε και στις 26 Ιανουαρίου 2024, το επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού (τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι), όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, στη βάση της υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, με ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία και προώθηση του χαλλουμιού ΠΟΠ και στην εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της αυθεντικότητας του παραγόμενου χαλλουμιού ΠΟΠ, όπως αυτοί ορίζονται από τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Προχωράμε με την κατάρτιση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, καθώς και με τη δημιουργία λογισμικού καταμέτρησης της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, είναι σε ισχύ το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (Κ.Δ.Π 35/2024) που καθορίζει τις ποσοστώσεις ως ακολούθως:

i) Για την περίοδο μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 21ης Φεβρουαρίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 19%.
ii) Για την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου 2024 και της 9ης Ιουλίου 2024 περιλαμβανομένων, στο 25%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠαίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Παίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Θέση παίρνει για τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΠτΔ πρέπει να αναλάβει για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top