ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υπέδειξαν την ανάγκη αναθεώρησης του ύψους του ΕΕΕ

Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υπέδειξαν την ανάγκη αναθεώρησης του ύψους του ΕΕΕ

Την ανάγκη αναθεώρησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), το ύψος του οποίου παραμένει στα €480 από το 2014, ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες ανάγκες, υπέδειξαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα για να ξεκινήσει τη συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός διαζευγμένων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η Αργεντούλα Ιωάννου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, ανέφερε ότι ένας διαζευγμένος άνδρας λήπτης ΕΕΕ καλείται να πληρώσει μηνιαία διατροφή €300, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσό αφαιρείται από το επίδομά του.

Ακόμη, ανέφερε ότι το 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκε να διεξαγάγει ποσοτική και ποιοτική μελέτη για τις διαζευγμένες οικογένειες, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη μπήκε στα συρτάρια παρότι προέβλεπε λήψη μέτρων. Από τη μελέτη, όπως είπε, φαίνεται ότι οι διαζευγμένες γυναίκες περνούν πολύ πιο δύσκολα από τους διαζευγμένους άνδρες.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι έχει στείλει επιστολές στους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας, χωρίς καμία ανταπόκριση, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Αστυνομίας, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

«Τα επιδόματα πρέπει να είναι ένα μέτρο στήριξης μέχρι να υπάρξει σταθερή πολιτική και ένταξη των διαζευγμένων στην αγορά εργασίας», υπέδειξε η κ. Ιωάννου, διατυπώνοντας το αίτημα για αναδιάρθρωση του επιδόματος. Όπως είπε, η Υφυπουργός Πρόνοιας ανέφερε ότι θα φέρει αλλαγές στην καταβολή επιδόματος.

Η Αργεντούλα Ιωάννου ανέφερε ότι το επίδομα διακόπτεται όταν ένας διαζευγμένος συμβιώνει με κάποιο άτομο, ανεξαρτήτως οικονομικών απολαβών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, επεσήμανε ότι οι οικονομικές συνέπειες του διαζυγίου παραμένουν θέμα έμφυλο, αφού οι γυναίκες ηγούνται του 98% των μονογονεϊκών οικογενειών. «Παραμένει όμως και θέμα φτώχιας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δείχνει η έκθεση του ΥΠΔΙΚ του 2017, καμία από τις προτάσεις της οποίας δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Αφού έκανε λόγο για ζήτημα εκτελεστικής εξουσίας, η κ. Ιωάννου κάλεσε την Κυβέρνηση να συντάξει στρατηγικό σχέδιο για ένταξη των μονογονεϊκών οικογενειών στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων και Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι τα €480 του ΕΕΕ καθορίστηκαν το 2014, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αναθεωρηθεί έκτοτε. «Προτίθεται ο Υπουργός Εργασίας να αναθεωρήσει το ύψος του ΕΕΕ, δεδομένου ότι βάσει του δείκτη αφερεγγυότητας το ελάχιστο κόστος διαβίωσης είναι €730;», διερωτήθηκε.

Ακόμη, ρώτησε τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων Υπουργείων αν έχουν ενημερωθεί για τα ευρήματα της έκθεσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης του 2017 αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του διαζυγίου. Οι εκπρόσωποι είπαν ότι θα ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι έχουν περάσει 10 χρόνια, ενώ το ΕΕΕ έμεινε στάσιμο, αλλά οι ανάγκες δεν μένουν στάσιμες, ειδικά στις διαζευγμένες και μονογονεϊκές οικογένειες. «Έπρεπε να υπάρξει ελάχιστη προσπάθεια αναθεώρησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «παίζουμε με την αξιοπρεπή διαβίωση γονέων και παιδιών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι το θέμα συζητείται από το 2017, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει πρόταση νόμου από τότε. «Αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση», σημείωσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανεξάρτητη βουλευτής, ανέφερε ότι η έκθεση του 2017 του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις έμφυλες επιπτώσεις του διαζυγίου δεν αξιοποιήθηκε καθόλου και τα μέτρα που εισηγήθηκε δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν.

Είπε ακόμη ότι τα επιδόματα καθορίστηκαν το 2014, αλλά έκτοτε μεσολάβησε μια τεράστια οικονομική κρίση και αυξήθηκαν οι τιμές των πάντων. Αναφερόμενη στην άρνηση των οικογενειακών δικαστηρίων να δώσουν νομική αρωγή, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στη στάση των δικαστηρίων απέναντι σε όσους αιτούνται νομική αρωγή.

Το επίδομα νοικοκυριού, η Επίτροπος Διοικήσεως λέει ότι είναι επίδομα για επιμέλεια παιδιών, είπε η κ. Ατταλίδου. «Αν δεν φροντίσουμε τα παιδιά των διαζευγμένων, η κοινωνία θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις», κατέληξε.

Ο Χρίστος Διομήδους, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ανέφερε ότι το ΕΕΕ διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο θα το αναθεωρήσει προς τα πάνω.

Η Φαίδρα Γρηγορίου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι το 2018 το Υπουργείο κατέθεσε οκτώ νομοσχέδια. Όπως είπε, τα 4 έγιναν νόμοι το 2023, ενώ θα προωθηθούν και τα άλλα 4 σύντομα. «Πολλά αιτήματα των συνδέσμων λήφθηκαν υπ’ όψιν και στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και σε όσα θα προωθηθούν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι εκκρεμούν 2 νομοσχέδια και μια πρόταση νόμου περί νομικής αρωγής.

Ο Γιώργος Μουζουρίδης, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ενέργειας, είπε ότι για τους μονογονιούς υπήρξε διαβούλευση για την ειδική διατίμηση της ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι υπήρξε διαβούλευση με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας. «Οι μονογονιοί δεν συμπεριλήφθηκαν στους ευάλωτους, κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργείου Πρόνοιας», συμπλήρωσε.

Η Ειρήνη Ποφαρίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα στείλει στη Βουλή αναλυτική κατάσταση των επιδομάτων βάσει του προϋπολογισμού.

Ο Μάριος Χατζηβασιλείου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, είπε ότι η Αστυνομία δίνει προτεραιότητα στα εντάλματα για διατροφή. «Μόνο το 0,55% των ενταλμάτων της διατροφής δεν εισπράττονται», διευκρίνισε.

Η Νάσια Διονυσίου, εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, είπε ότι η Επίτροπος διαφωνεί πως πρόκειται για επίδομα νοικοκυριού, αλλά είναι επίδομα στήριξης μονογονιού. Σε ό,τι αφορά την είσπραξη ενταλμάτων, ανέφερε ότι το Γραφείο της Επιτρόπου λαμβάνει συχνά επιστολές από γυναίκες για καθυστέρηση είσπραξης των ενταλμάτων.

Ακόμη, επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο δύσκολη για τις γυναίκες μονογονιούς η πρόσβαση στην εργασία λόγω της φύλαξης των παιδιών.

Η Νιόβη Γεωργιάδου, εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, σημείωσε ότι υπάρχει έμφυλη διάσταση σε όσα συζητούνται στη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Σάββας Ανδρέου, εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιών, είπε ότι υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση για το μονογονεϊκό επίδομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top