ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χάος στην Ουκρανική κυβέρνηση πλήττει εταιρείες με έδρα την Κύπρο - Ποιες μπήκαν στο στόχαστρο

Το χάος στην Ουκρανική κυβέρνηση πλήττει εταιρείες με έδρα την Κύπρο - Ποιες μπήκαν στο στόχαστρο

Την ίδια ώρα που μαίνεται ακόμη η ρωσική εισβολή, τα σκάνδαλα και ο επιχειρηματικός εκφοβισμός μαστίζουν τον τελευταίο ένα χρόνο την Ουκρανία. Το περιβάλλον για επενδύσεις βρίσκεται σε παρακμή.

Οι νομικοί της Ουκρανικής κυβέρνησης επιβάλλουν κυρώσεις σε μερικούς από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας για υποτιθέμενους δεσμούς με τη Ρωσία. Τουλάχιστον πέντε μεγάλες εταιρείες και οι επενδυτές τους έχουν υποστεί παρενόχληση από τις ουκρανικές αρχές επιβολής του νόμου: MacPaw, Multiplex Parimatch, Kyivhuma, Concorde Capital – με δύο από αυτές να είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο ενώ οι απαράδεκτες ενέργειες των ουκρανικών κρατικών αρχών έχουν αναγκάσει κάποιους επιχειρηματίες να τερματίσουν τη λειτουργία των εταιρειών τους στο νησί.

Οι ουκρανικές αρχές εκφοβίζουν τους επιχειρηματίες

Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια ανησυχητική άνοδος στην πίεση και τις απειλές σε ουκρανικές επιχειρήσεις. Πολλοί φορείς επιβολής νόμου, συμπεριλαμβανομένων της SBU [Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας], DBR [Κρατικό Γραφείο Ερευνών], BEB [Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας], κατηγορούνται για εκφοβισμό επιχειρηματιών με αβάσιμες κατηγορίες, συλλήψεις και έρευνες. Αυτή η επιθετική προσέγγιση, που θυμίζει παλαιότερες πρακτικές, έχει αφήσει πολλές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με τον στόχο να λειτουργούν υπό συνεχή απειλή νομικών ενεργειών.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό. Οι Ουκρανοί επιχειρηματίες άρχισαν να διαμαρτύρονται λόγω της ασφυκτικής πίεσης, προσφεύγοντας ακόμη και στο γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, αλλά δεν υπήρχε καμία απάντηση.

Προφανώς, υπάρχει μια ομάδα ατόμων λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα που δεν αφήνει την κυβέρνηση να επιβάλει την τάξη ενάντια στη διαφθορά. Όπως λέει και ο καταξιωμένος Ουκρανός μλόγκερ Denys Horokhovskyi, «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να γεμίσουν τις τσέπες τους, εις βάρος της ουκρανικής επιχειρηματικής κοινότητας»

Οι κυπριακές εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο

Οι συγκεκριμένοι κρατικοί κύκλοι έβαλαν στο στόχαστρο την MacPaw, εταιρεία πληροφορικής, τον Φεβρουάριο του 2023. Η εν λόγω επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο με κεφάλαια που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια UAH (43 εκατομμύρια ευρώ). Ο Oleksandr Kosovan, επενδυτής της εταιρείας, χρηματοδότησε την κατασκευής ενός πολυτελούς συμπλέγματος κατοικιών στις όχθες του Dnipro, στην περιφέρεια του Κιέβου. Το έργο που ονομάζεται MacPaw Village ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο, είναι πλέον καταχωρισμένο στο κρατικό μητρώο ως χρεοκοπημένο, διακόπτοντας ουσιαστικά όλες τις λειτουργίες μετά την εξάντληση των νομικών μαχών με την ουκρανική εισαγγελία. Ο κ. Kosovan επένδυσε 25-28 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το έργο και πλήρωσε φόρους στην Κύπρο.

Μια άλλη περίπτωση υψηλού προφίλ ήταν αυτή του ισχυρού γίγαντα του Ομίλου Parimatch. Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας (DSNC), το οποίο εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), έθεσε την εταιρεία στη λίστα κυρώσεων, κατηγορώντας την εταιρεία για δεσμούς με τη Ρωσία. Αργότερα, οι νομικοί είπαν ότι η αδυναμία πληρωμής φόρων ήταν ο λόγος για τον οποίο η Parimatch βρισκόταν σε καθεστώς κυρώσεων. Η SBU δεν νοιάστηκε για τα επιχειρήματα που προέβαλε η Parimatch, η οποία στην πραγματικότητα διέκοψε όλες τις δραστηριότητες με τη Ρωσία από το 2014. Τον Δεκέμβριο του 2022, αφαιρέθηκε από την εταιρεία η ουκρανική άδεια τζόγου για 50 χρόνια. Η Parimatch μαζί με τον δικαιούχο ιδιοκτήτη της είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο. Τα εμπορικά της σήματα είναι κατοχυρωμένα στην Κυπριακή Rillius Holding Limited, τα επενδυμένα κεφάλαιά της ανέρχονται στα 35 εκατομμύρια UAH και μερίδιο από τα έσοδά της μπαίνει στα φορολογικά ταμεία της Κύπρου.

Άλλες περιπτώσεις που κινούν το ενδιαφέρον

Η Kyivhuma LLC, ο μοναδικός κατασκευαστής κουτιών πρώτων βοηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, μπλοκαρίστηκε από την SBU στις αρχές Ιανουαρίου 2024. Η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι πούλησε τα ιατρικό εξοπλισμό στα προσωρινά κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Η διοίκηση της εταιρείας απέρριψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η Kyivhuma δεν πούλησε ποτέ τίποτα εκεί. Επίσης, «ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν προτείνει προηγουμένως η Kyivhuma να εξαιρεθεί από τα medikits για την AFU υπέρ των κινέζων ομολόγων της», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα υπονοώντας ότι η SBU ενεργεί υπέρ ανταγωνιστή της εταιρείας που και προσπαθεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού την εταιρεία. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση προς το παρόν την ίδια ώρα που οι λογαριασμοί της εταιρείας είναι δεσμευμένοι.

Η αλυσίδα κινηματογράφων Multiplex αντιμετώπισε παγοποίηση των λογαριασμών της από την BEB τον Φεβρουάριο του 2023. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία απέτυχε να πληρώσει πλήρως τον ενοποιημένο κοινωνικό φόρο (UST) μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Multiplex έκανε χρήση του όφελος που παρείχε το κοινοβούλιο για τις ουκρανικές επιχειρήσεις τον Μάρτιο του 2022, ακυρώνοντας όλα τα τέλη και τα πρόστιμα για μη έγκαιρη πληρωμή του UST μέχρι το τέλος του πολέμου. Και μετά έφεραν πίσω τα πρόστιμα. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 10 εκατομμύρια UAH σε πρόστιμα για να αποφύγουν τη δίωξη οι διευθυντές της εταιρείας. Αυτός είναι ένας σοβαρός αριθμός, ειδικά για μια επιχείρηση που μένει στάσιμη εν μέσω της απώλειας πελατολογίου κατά τη διάρκεια πολέμου πλήρους κλίμακας.

Τον Ιανουάριο του 2024, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (DBR) συνέλαβε έναν γνωστό Ουκρανό τραπεζίτη, τον Ihor Mazepa, στα σύνορα με την Πολωνία, καθώς ήταν καθ' οδόν για μια επαγγελματική συνάντηση στο Νταβός. Έγινε έρευνα στο γραφείο του στο Concorde Capital και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή εκτάσεων, στις οποίες βρίσκονται υδραυλικές εγκαταστάσεις της κρίσιμης υποδομής, του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Κιέβου. Αυτή η γη χρησιμοποιήθηκε πριν μια δεκαετία για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών υψηλής ποιότητας Goodlife Park και ενώ οι ουκρανικές νομικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι οι ζημιές στο κράτος ήταν περίπου 7 εκατομμύρια UAH, λίγο αργότερα, είπαν ότι ήταν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο UAH – προκαλώντας αρνητικά σχόλια από την κοινωνία. Ο Mazepa ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενώ η υπόθεση αποτέλεσε ένα από τα πιο καυτά θέματα στα μέσα ενημέρωσης.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δεν έχουν ποτέ έλλειψη ιστοριών με τους γνωστούς νομικούς που παρενοχλούν τις τοπικές επιχειρήσεις εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2023, το επιχειρηματικό μέσο Ekonomichna Pravda δημοσίευσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις περιπτώσεις που οι Ουκρανική εισαγγελία βάλλει κατά των Ουκρανών επιχειρηματιών.

Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η πίεση των αρχών επιβολής του νόμου στις επιχειρήσεις αυξάνεται από το 2023. Ο αριθμός των υποθέσεων που ανοίγονται κατά επιχειρηματιών αγγίζει τη μέτρηση του 2021, όταν ο πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και η οικονομική δραστηριότητα ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Κύπρος μπορεί να ασκήσει πιέσεις

Βάσει αυτών των πληροφοριών, ουκρανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι καλούν για βοήθεια από τις κυπριακές αρχές. «Καθώς μαίνεται η ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, οι ουκρανικές επιχειρήσεις στρέφονται στην Κύπρο αναζητώντας ένα ήσυχο, ασφαλές καταφύγιο για να διεξαγάγουν τις υποθέσεις τους και φυσικά αναμένουν να έχουν προστασία των επενδύσεών τους».

Η αρνητική τάση αυξανόμενου αριθμού ατεκμηρίωτων υποθέσεων, αναζητήσεων και ανακινήσεων, αποκλεισμού λογαριασμών γνωστών εταιρειών θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις κρατικές αρχές της Κύπρου να απωθήσουν και να ασκήσουν διπλωματική πίεση στους Ουκρανούς ομολόγους τους και να ελέγξουν τους κρατικούς λειτουργούς τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να εμποδίσει τους Ουκρανούς νομοθέτες που θέλουν να παρεμποδίσουν την επιχειρηματικότητα και να διασπάσουν τις αγορές.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να ακούσουν την κυπριακή φωνή, γιατί η Κύπρος δέχεται Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα λόγω του πολέμου και παρέχουν στους πρόσφυγες οικονομική στήριξη.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top