ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: «Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας»

ΠτΒ: «Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας»

Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία το απόγευμα της Δευτέρας στο Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη Διάσκεψη με θέμα τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Ίδρυμα Hanns Seidel.

Η ΠτΒ είπε ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου για έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα είναι ένα σαφές παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και έχει χαιρετιστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο επίτευξης μιας ειρηνικής, συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, βασισμένης σε δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προηγούμενες συμφωνίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή στην  Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τόσο η κρίση αυτή όσο και η πιο πρόσφατη στη Μέση Ανατολή, αποδεικνύει ότι αυτό που πρέπει να θέσουμε ως διεθνής κοινότητα ως προτεραιότητά μας είναι να αναζητήσουμε λύσεις, να επαναφέρουμε τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο προσκήνιο των στόχων μας.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, όπως και στην Κύπρο, το πλαίσιο οποιασδήποτε λύσης έχει από καιρό οριοθετηθεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μόνο αυτά μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για μια λύση.

Για το Κυπριακό είπε ότι καθήκον μας είναι να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Κάθε στιγμή μετράει και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να αγωνιστούμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί»

Ένας τραυματίας από την κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του

Φωτιά σε φορτηγό σχολής οδηγών: Τι κατέδειξαν οι επιστημονικές εξετάσεις για τα αίτια

Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό που έχασα, ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top