ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ ΔΗΚΟΚΟ ΔΗΚΟ ΔΗΚΟΚΟ

Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο  ΔΗΚΟ ΔΗΚΟ ΔΗΚΟΚΟ ΔΗΚΟ ΔΗΚΟΚΟ

Η πρόσφατη “πρωτοβουλία” του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό θυμίζει το γνωστό φιλοσοφικό ερώτημα -που αποδίδεται στον George Berkeley χωρίς ωστόσο να το έχει γράψει ακριβώς έτσι: “αν ένα δέντρο πέσει στο δάσος χωρίς να υπάρχει κάποιος εκεί να το ακούσει, έκανε όντως θόρυβο;”. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια παραφράζεται ως εξής: “αν μία πρωτοβουλία ληφθεί χωρίς να υπάρχει κάποιος να την ακολουθήσει, λήφθηκε ποτέ στ’ αλήθεια;”.

Επίσης εδώ βρίσκει εφαρμογή ένα άλλο φιλοσοφικό/επιστημονικό παράδοξο: Η πρωτοβουλία Νικόλα είναι σαν τη γάτα του Schrödinger: ζωντανή επειδή όντως διατυπώθηκε από κάποιον και ταυτόχρονα νεκρή επειδή ακριβώς διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Το κάψατε; Όχι περισσότερο απ’ τη φλάντζα του Δημοκρατικού Κόμματος που μαζί με τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις καταρρέει και το κομματικό IQ .

Η εν λόγω πρωτοβουλία Νικόλα για συντονισμό κυβέρνησης και συνεργαζόμενων δυνάμεων και προσωπικοτήτων(sic) εν όψει εξελίξεων (;) στο Κυπριακό (που βασικά είναι “επιθυμία” γιατί η πρωτοβουλία προϋποθέτει κάποιος actually να ανταποκριθεί σ’ αυτή - αλλά ας μην αφοδεύσουμε στο πάρτι του Νικόλα κι ας την ονομάσουμε έτσι) δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τελευταίο, απελπισμένο Hail Mary του παραπαίοντος ΔΗΚΟ να αποκτήσει κάποιον ρόλο στο γενικότερο πολιτικό γίγνεσθαι. Βασικά φανταστείτε έναν κομπάρσο σε σκηνή πλήθους σε κάποιο blockbuster να αφήνει τη θέση του και να πηγαίνει με υφάκι στον σκηνοθέτη και να απαιτεί στο ξεκούδουνο μεγαλύτερο ρόλο και μάλιστα με ατάκες.

Κάπως έτσι και ο Νικόλας. Προσδεμένος εδώ και ένα χρόνο σε ένα άρμα που δεν τον ζήτησε και περιορισμένος σε ρόλο κλακαδόρου του Προέδρου (“Αν ο Χριστοδουλίδης δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχαμε εφεύρει” - πόσο κακογέρασε αυτή η ατάκα μέσα σε μόλις λίγους μήνες) ο Νικόλας συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι έρχονται διπλές εκλογές και ότι το ΔΗΚΟ έχει ήδη παραχωρήσει την τρίτη θέση στο ανερχόμενο ΕΛΑΜ. Και το χειρότερο; Δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον εσωτερικό λαϊκισμό που του είχε φανεί τόσο χρήσιμος επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη (μέχρι που είδε το άστρο του Χριστουδουλίδη να ανατέλλει και ξαφνικά ξέχασε και διαφθορά και διαβατήρια και όλα). Όχι γιατί δεν έχει υλικό αλλά γιατί αυτή τη φορά είναι μέρος του υλικού. Και επιπρόσθετα καταγράφει και απώλειες προς το ΕΛΑΜ καθώς αρκετοί ΔΗΚΟϊκοί -κυρίως της σχολής Κουλία και Μυλωνά- βλέποντας την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής κυρίως σε κοινωνικά θέματα όπως ομόφυλα ζευγάρια, αμβλώσεις, ταυτότητα φύλου, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κλπ φλερτάρουν ελεύθερα και απενοχοποιημένα πλέον με την original ακροδεξιά αφήνοντας κατά μέρος τα θλιβερά wannabies.

Από τη μια λοιπόν η αδυναμία εκμετάλλευσης του εσωτερικού μετώπου λόγω συμμετοχής στην κυβέρνηση και από την άλλη η υπολογίσιμη πλέον απειλή από τα ακροδεξιά, τι μένει για τον πάλαι ποτέ ρυθμιστή της πολιτικής ζωής του τόπου; Μα φυσικά το Κυπριακό. Το όπιο του κυπριακού λαού. Το τέλειο ινσταγκραμικό φίλτρο που μεταμορφώνει τον ηλίθιο σε πολιτική διάνοια, τον άχρηστο σε υπερπατριώτη και το λαμόγιο σε εθνικόφρονα αγωνιστή. Το Κυπριακό που το ξέρουν κι οι πέτρες, έχει καθολική αποδοχή και έχει χτίσει περισσότερες καριέρες κι από celebrity sex tape. Και για το οποίο δεν χρειάζονται καν γνώσεις, ούτε καν αντίληψη, αρκεί η κυπριακή καταγωγή και το δόγμα “καλοί Ελληνοκύπριοι, κακοί Τούρκοι”. Και προσφέρεται για τα πάντα, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν - ειδικά την τελευταία. Και φυσικά για κάθε εκλογική αναμέτρηση που δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα στο εθνικό μας θέμα όπως είναι οι βουλευτές, δημοτικές και ευρωεκλογές. Σιγά μην καθόμαστε να μιλάμε για σκύβαλα, πάρκα και αποχετεύσεις. Ή για τα δυσνόητα, αόριστα και γραφειοκρατικά ευρωπαϊκά θέματα. Κυπριακό μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ή να λυθεί, δεν είμαι σίγουρος ποιο θα συμβεί πρώτο.

Ευτυχώς κανείς δεν φαίνεται να παίρνει και πολύ στα σοβαρά την “πρωτοβουλία” Νικόλα να συντονίσει δυνάμεις που δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε με τον ίδιο ραδιοσταθμό και μάλιστα για το Κυπριακό για το οποίο ως γνωστόν εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η ΔΗΠΑ διερωτάται δημόσια “ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας πρωτοβουλίας” ενώ εκ μέρους του προεδρικού ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος μιλώντας στον «Πολίτη» διεμήνυσε ότι «το Κυπριακό το χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαβουλεύεται και ανταλλάσσει απόψεις με τις πολιτικές δυνάμεις, εντός του Εθνικού Συμβουλίου».

Τουλάχιστον ο Πρόεδρος θα πρέπει να νιώθει κολακευμένος που ο Νικόλας κόπιαρε ουσιαστικά μια δική του “πρωτοβουλία”, αυτή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την άποψη ότι λήφθηκε για να σωθεί το ΔΗΚΟ που τα έκανε (πάλι) θάλασσα. Και φυσικά το ότι από την “Αμάλθεια” του πρώτου έμεινε στον δεύτερο το.. κέρας.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top