ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Γαλλία: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα - με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στην αυστηροποίηση των νόμων στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας μετά από ψηφοφορία στις 28 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 780-72 ψήφων μετά από συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συγκεντρώθηκαν για την ειδική ψηφοφορία.

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να «καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν άμβλωση μη αναστρέψιμο, κατοχυρώνοντάς το στο σύνταγμα».

Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε στην εισήγησή της στο νομοσχέδιο ότι το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στις ΗΠΑ, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022 ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που το εξασφάλιζε.

Στη Γαλλία, το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στο νόμο από το 1975. Από τότε ο νόμος έχει επικαιροποιηθεί εννέα φορές. Το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας -το όργανο που αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των νόμων- δεν έχει θέσει ποτέ ζήτημα.

Σε μια απόφαση του 2001, το συμβούλιο στήριξε την έγκρισή του για τις αμβλώσεις στην έννοια της ελευθερίας που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, η οποία αποτελεί τεχνικά μέρος του Συντάγματος. Έτσι, πολλοί νομικοί σχολίαζαν ότι η άμβλωση ήταν ήδη συνταγματικό δικαίωμα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top