ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδειες κυκλοφορίας: Λήγει σε λίγες μέρες η προθεσμία ανανέωσης - «Να μην μείνουν τελευταία στιγμή» - Κίνδυνος για επιβάρυνση

Άδειες κυκλοφορίας: Λήγει σε λίγες μέρες η προθεσμία ανανέωσης - «Να μην μείνουν τελευταία στιγμή» - Κίνδυνος για επιβάρυνση

Καμπανάκι χτυπά το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) στους οδηγούς για την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας.

«Να μην μείνουν τελευταία στιγμή να ανανεώσουν διαδικτυακά καθώς μπορεί να πέσει το σύστημα και να εντέλει να επωμιστούν πρόστιμο για καθυστέρηση. Έχει συμβεί στο παρελθόν αρκετοί να μπαίνουν στο σύστημα τελευταία στιγμή, ακόμη και 12 παρά 1, και να μην προλαβαίνουν», τονίζει στο ThemaOnline η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΟΜ, Ελένη Πίπη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2023 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2023 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2024 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10.3.2024.

Τονίζεται επίσης, εάν για ένα χρόνο και 70 ημέρες δεν ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τότε το όχημα ακυρώνεται και τότε τα οφέλη της άδειας μετατρέπονται σε αστικό χρέος, που είναι το τέλος της άδειας της προηγούμενης χρονιάς και της νέας. Για την επανεγγραφή του, ο οδηγός θα πρέπει να πληρώσει ό,τι χρωστά από τις άδειες, τις επιβαρύνσεις από την καθυστέρηση ανανέωσης και τέλος 150 ευρώ για την επανεγγραφή.

Όπως υπέδειξε η Ελένη Πίπη υπήρξε μια σημαντική αυξητική τάση στις ανανεώσεις το περασμένο σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα 49 χιλιάδες 320 άδειες, και υπολείπονται άλλες 286 χιλιάδες σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και τη Δευτέρα 4/3 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία ανανέωσης λήγει τα μεσάνυχτα της 10ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΟΜ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 4/3:

1. Οι άδειες κυκλοφορίας για το έτος 2024 ανανεώνονται από την Πέμπτη 4.1.2024.

2. Μέχρι και την 03.03.2024 έχουν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας 567,834 οχημάτων εκ των οποίων οι 527,160 ανανεώθηκαν μέσω διαδικτύου.

3. Σημειώνεται για σκοπούς σύγκρισης ότι, μέχρι την αντίστοιχη ημέρα του 2023, δηλαδή τις 03.03.2023 είχαν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας 557,525 οχημάτων εκ των οποίων οι 522,005 ανανεώθηκαν μέσω διαδικτύου.

4. Η τελευταία ημέρα ανανέωσης θα είναι η Κυριακή 10.3.2024 και ώρα 24:00 (μεσάνυχτα).

5. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών.

6. Οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10.3.2024 χωρίς επιβάρυνση. Για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά τη Κυριακή 10.3.2024, επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

7. Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει: Πιστοποιητικό καταλληλότητας Ασφάλεια

8. Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους, να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση, να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

9. Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2023 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2024 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

10. Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2023 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2023 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2024 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10.3.2024.

11. Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος. Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

12. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

13. Δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top