ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο Πολιτικό Συνέδριο Οικολόγων – «Σήμερα πρέπει να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας»

Έκτακτο Πολιτικό Συνέδριο Οικολόγων – «Σήμερα πρέπει να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας»

Σε ομιλία προέβη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης στο Έκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος.

Δείτε αυτούσια την ομιλία του:

Φίλες και φίλοι Οικολόγοι, καλημέρα σας.

Σας καλωσορίζω στο Έκτακτο Πολιτικό Συνέδριο.

Σήμερα πρέπει να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας.

Σήμερα κλείνουμε οριστικά τις πληγές που άνοιξε η κρίση του περασμένου Οκτώβρη. Δύο ολόκληρους μήνες-και με δική μας ευθύνη- η δημόσια εικόνα του Κινήματος διαβρώθηκε καταλυτικά. Διασυρθήκαμε δημόσια από ατυχείς δηλώσεις και αναφορές για το Κίνημα, που τροφοδότησαν με αρνητισμό την κοινή γνώμη.

Ξεκινήσαμε από τον Νιόβρη μια πορεία ενότητας και συνοχής. Μαζί καταφέραμε ήδη πολλά.

Οργανώσαμε ένα επιτυχές από άποψη μαζικότητας εκλογικό συνέδριο. Έγινε τροποποίηση του καταστατικού. Έκλεισαν όλες οι πληγές στην οργανωτική δομή του Κινήματος. Έχουν εγγραφεί πάρα πολλά νέα μέλη. Επανασυστάθηκε ο Παγκύπριος Αγροτικός Οικολογικός Σύνδεσμος «Οικοαγροτικός». Έκλεισαν όλες οι πειθαρχικές υποθέσεις που ήταν ανοικτές για μήνες. Πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα του Ακάμα. Σε όσα θέματα περιβάλλοντος προέκυψαν αυτή την περίοδο (πχ κοπή δέντρων στο Δασούδι Λεμεσού, Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας, διαρροή κτηνοτροφικών λυμάτων στην Άχνα) βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, μαζί με ενεργούς πολίτες. Επανήλθαμε δυναμικά στο πρόγραμμα των δεντροφυτευσεων «Κάθε ψήφος και δέντρο». Πετύχαμε μια καρποφόρο παρουσία στο πρόσφατο διευρυμένο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Λυών και πολλά άλλα.

Δεν λείπουν βέβαια τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι προκλήσεις.

Όμως εμείς προχωρούμε -φίλοι και φίλες- σταθερά στο δρόμο της ενότητας και της συνοχής.

Σήμερα αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι πολιτικές θέσεις-το μανιφέστο- των Οικολόγων.

Αυτή θα είναι από αύριο η πολιτική πρόταση των Οικολόγων, για την αλλαγή και την ελπίδα.

Για να φτάσουμε ως εδώ, περάσαμε από μια μακρά συλλογική και συμπεριληπτική διαδικασία. Για να συγκροτηθεί το κείμενο που έχετε ενώπιον σας, λήφθηκαν υπόψη οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος μας που εγκρίθηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο του Δεκέμβρη 2019, το μανιφέστο των Ευρωπαίων Πρασίνων που εγκρίθηκε πρόσφατα στο διευρυμένο συνέδριο στην Λυών, οι απόψεις της ομάδας κοινοβουλευτικών συνεργατών επί προεδρίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, οι εισηγήσεις από αρκετές από τις Θεματικές Επιτροπές Εργασίας, οι θέσεις και προτάσεις για την κυβερνητική αλλαγή που κατατέθηκαν στους προεδρικούς υποψηφίους στις εκλογές του 2023, οι κατά καιρούς αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής σε κάποιους πολιτικούς πυλώνες (π.χ. Μεταναστευτικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), οι προτάσεις που κατατέθηκαν από μέλη του Κινήματος ηλεκτρονικά ή μέσω των Επαρχιακών Συνελεύσεων και οι εισηγήσεις των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής στο διήμερο στην Τόχνη.

Οφείλω να δώσω τα εύσημα στον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Άλκη Παπή, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο καθώς και στα μέλη της οκταμελούς επιτροπής τα οποία-στο μέτρο των δυνατοτήτων τους- συνέδραμαν στο έργο του.

Απομένει να επιδείξουμε όλες / όλοι υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Κίνημα και να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα παραγωγικό και χρήσιμο πολιτικό συνέδριο.

Οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας ότι το κίνημα μας είναι ένα Κίνημα αρχών και αξιών με επιμέρους αποχρώσεις που δεν αλλοιώνουν την ουσία. Το πολιτικό μας μανιφέστο πρέπει να αποτελεί ένα ισορροπημένο μίγμα μεταξύ ρεαλισμού και ιδεολογίας.

Όμως να θυμάστε αυτό : Ένα πολιτικό μανιφέστο παραμένει γράμμα κενό αν δεν συνοδεύεται από την οργανωμένη δράση και τον ακτιβισμό. «Οι ακτιβιστικές δράσεις προσλαμβάνονται από την κοινωνία ως πρακτική συνέχεια στο ιδεολογικό πλαίσιο που συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες ενός πράσινου κόμματος» μας είπαν πριν λίγα χρόνια οι σύμβουλοι μας για τον αειφόρο στρατηγικό σχεδιασμό του Κινήματος.

Σας καλώ λοιπόν να πυκνώσετε τις τάξεις του Κινήματος εν όψει των εκλογών του Ιουνίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές.

Ας κάνουμε την έκπληξη. Ας τολμήσουμε να αντισταθούμε στο μαύρο της απόγνωσης, της απάθειας, της αγανάκτησης, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, του άκρατου καταναλωτισμού και της διαφθοράς.

Ας κάνουμε το μαύρο, πράσινο. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο τόπο και στο λαό. Με θάρρος και τόλμη να προτείνουμε λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Με ενότητα και συνοχή.

Θάρρος και τόλμη για την Πράσινη Αλλαγή.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top