ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ την Τετάρτη για διάδρομο προς τη Γάζα - Έρχονται τεχνοκράτες από όλες τις χώρες

ΠτΔ: Τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ την Τετάρτη για διάδρομο προς τη Γάζα - Έρχονται τεχνοκράτες από όλες τις χώρες

Στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια», στο μεταναστευτικό, στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα όσα εκτυλίσσονται στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στο ταξίδι του σε Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος για το οποίο αναχωρεί αύριο, αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είναι σε πλήρη εξέλιξη και ερωτηθείς αν θα υπάρχει και επόμενο δρομολόγιο, είπε ότι «να εκφράσω την ικανοποίηση μου ότι ξεκίνησε αυτή η διαδρομή.

Είναι ένδειξη και της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Πρωτοξεκίνησε αυτή η προσπάθεια τον Οκτώβριο του 2023 και μέσα από συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε σήμερα σε αυτή την εξέλιξη που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αναδεικνύει τη σημασία της χώρας μας στην περιοχή.

Από κει και πέρα να σας πω ότι υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, αύριο θα υπάρξει και μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ανάμεσα στις χώρες που συγκροτούν αυτή την ομάδα, δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, τα ΗΑΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να δούμε και τα επόμενα βήματα και την ίδια στιγμή θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τεχνοκράτες από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, έτσι ώστε να προωθηθούν και τα επόμενα βήματα.

Είναι μια προσπάθεια, ένα ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και σίγουρα θα συνεχιστεί με ένα και μοναδικό στόχο, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια που τόσο υπάρχει ανάγκη στην περιοχή».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το πρώτο πλοίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Από την ώρα που ξεκίνησε χρειάζονται περίπου 48 ώρες, άρα, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα φτάσει στον προορισμό του».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες είχαμε τη μεγαλύτερη σε αριθμό άφιξη παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο και ερωτηθείς αν αυτό τον ανησυχεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών είναι στον Λίβανο. Σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε με την αρμόδια Επίτροπο κα Γιόχανσον, μίλησα εγώ με το Γραφείο της κας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και θα μιλήσω τηλεφωνικά και με την ίδια για κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, με βασική συνιστώσα τη Frontex, έτσι ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο.

Γνωρίζετε πολύ καλά τη σημασία που από την πρώτη στιγμή προσδίδουμε ως Κυπριακή Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, για πρώτη φορά έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε και για τη σύσταση και την ορθή λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει ο σχεδιασμός, εσωτερικά έχουμε κάνει όλες τις διεργασίες που πρέπει για να μη θεωρούμαστε πλέον ελκυστικός προορισμός.

Την ίδια στιγμή εξετάζουμε και την εξωτερική διάσταση, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, αντιλαμβάνεστε το γιατί, και, επαναλαμβάνω, σήμερα και από τον Υπουργό Εξωτερικών και από τον Υπουργό Εσωτερικών και στο δικό μου επίπεδο έχουν γίνει σχετικές ενέργειες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν με τον ίδιο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση και το Σάββατο με την κα Ολγκίν, έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο και σήμερα. Εγώ είμαι έτοιμος να συναντηθώ στην παρουσία της κας Ολγκίν και με τον κ. Τατάρ αν υπάρχει από πλευράς δικής του μια τέτοια αποδοχή».

Σε ερώτηση αν θα έχει κάποια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου υπό το φως των όσων δημοσιοποιούνται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, η Εκκλησία έχει ένα διαφορετικό ρόλο από αυτό που έχει η Πολιτεία. Όσον αφορά τον ρόλο της Πολιτείας που είναι η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, όλα όσα πρέπει να γίνονται, γίνονται. Και είναι μια υπόθεση για την οποία πρέπει μέχρι το τέλος να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, όπως γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Είναι ξεχωριστός ο ρόλος της Εκκλησίας, ξεχωριστός ο ρόλος της Πολιτείας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ωστόσο μιλάμε και για πολίτες της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος απάντησε «σίγουρα, και υπάρχουν ανακριτικές Αρχές σε πρώτη φάση, υπάρχουν δικαστήρια και ό,τι πρέπει να γίνει, όπως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα γίνει».

Κληθείς να αναφερθεί στο αυριανό του ταξίδι στο Άγιο Όρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αύριο θα είμαι στη Θεσσαλονίκη. Έχω συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, την επομένη θα μεταβώ για την πρώτη επίσημη επίσκεψη – νομίζω η τελευταία που έγινε  ήταν επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη – και θεώρησα σημαντικό με την παρουσία μου και στη Θεσσαλονίκη, να επισκεφθώ και το Άγιο Όρος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top