ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες ράτσες σκύλων απαγορεύονται στην Κύπρο; Αυτοί είναι οι λόγοι – Δείτε φωτογραφίες

Ποιες ράτσες σκύλων απαγορεύονται στην Κύπρο; Αυτοί είναι οι λόγοι – Δείτε φωτογραφίες

Ο σκύλος είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο που οι περισσότερες οικογένειες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό έχουν «υιοθετήσει».

Υπάρχουν όμως ορισμένες φυλές σκύλων οι οποίες σύμφωνα με τον «περί σκύλων νόμο» θεωρούνται επικίνδυνες.

Ο Αντιπρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώντας μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε τις φυλές αυτές αλλά και τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται επικίνδυνες.

«Σε ορισμένες φυλές δεν επιτρέπεται η είσοδος στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε συγκεκριμένα.

Ας δούμε ποιες θεωρούνται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επικίνδυνες φυλές σκύλων σύμφωνα με τον «Περί σκύλων νόμο»:

  • Pit Bull Terrier ή American Pit Bull

  • Japanese Tosa

 

  • Dogo Argentino

 

 

  • Fila Brasileiro

 

Μεταξύ άλλων ο κύριος Επαμεινώντας, σημείωσε ότι «ο περί σκύλων νόμος συζητείται στη Βουλή αυτή τη στιγμή»

Οι πιο πάνω φυλές είναι όλες μεγαλόσωμες οι περισσότερες. Οι λόγοι που είναι απαγορευμένες στην Κύπρο, πιστεύω δεν είναι λόγω επιθετικότητας».

Παράλληλα εξήγησε, ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα ζώο σε μέγεθος, τόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει όταν επιτεθεί σε κάποιο άνθρωπο. Κάποιες χώρες ξεκίνησαν να βάζουν ορισμένα είδη στις επικίνδυνες φυλές όπως για παράδειγμα στην Αγγλία. Μάλλον οι 4 αυτές φυλές στην Κύπρο επιλέγηκαν με βάση τον Αγγλικό νόμο και τον Αγγλικό πίνακα»

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες φορές τα σκυλιά γίνονται πιο επιθετικά αλλά κανένα σκυλί δεν γεννιέται επικίνδυνο, γίνεται με βάση το πώς εκπαιδεύεται και με τις συνθήκες που μεγαλώνει», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά το δάγκωμα των σκύλων, ο Αντιπρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόνισε πώς «μπορεί να γίνει επικίνδυνο γιατί έχουν μεγάλη δύναμη, όπως για παράδειγμα το Pit bull, το ροτβάιλερ και το λυκόσκυλο, Άρα ερχόμαστε στο ερώτημα γιατί να επιλέγουμε αυτά τα 4 και όχι και τα άλλα; Ποιο είναι το κριτήριο;»

«Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς επιλεγήκαν», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κύριος Επαμεινώντας, επισήμανε ότι «βάση του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2002 αυτές οι φυλές απαγορεύονται, άρα δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγή στην Κύπρο και όσοι έχουν ήδη τέτοια ζώα των συγκεκριμένων τεσσάρων φυλών έπρεπε να τα καταγράψουν ώστε να ξέρουμε ποια είναι αυτά»

«Δεν βρίσκουμε νόημα στο να απαγορεύεις τέσσερις φυλές και τις υπόλοιπες όχι. Άρα είτε τις καταργείς είτε διευρύνεις τον πίνακα»

«Μπορεί επίσης να μπει κάποια ρύθμιση με φίμωτρο στα μεγαλόσωμα σκυλιά ώστε να κυκλοφορούν χωρίς να νιώθει κάποιος φόβο και να μην υπάρχει απαγόρευση σε φυλές», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top