ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρίστος Τσίγκης: Πρωτοποριακή πρόταση για έναν «πράσινο» Στρόβολο - Τι περιλαμβάνει

Χρίστος Τσίγκης: Πρωτοποριακή πρόταση για έναν «πράσινο» Στρόβολο - Τι περιλαμβάνει

Τη μετατροπή του Δήμου Στροβόλου σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη-πρότυπο οραματίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος του Στροβόλου, Χρίστος Τσίγκης.

Με τίτλο «Πράσινη Συμφωνία για το Στρόβολο», η πρόταση εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος, στις έξυπνες τεχνολογίες, αλλά και στη συμμετοχική δημοκρατία.

Έχοντας ο ίδιος μακρά θητεία στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και χρήσιμη διοικητική εμπειρία στον τομέα, ο υποψήφιος Δήμαρχος προτείνει τη δημιουργία ενός ενεργειακού συνεταιρισμού, μέσω του οποίου θα προσφέρεται αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Με αυτό το μοντέλο αφενός θα καλυφθούν οι ανάγκες συγκροτημάτων πολυκατοικιών, σπίτια των συνοικισμών, διατηρητέα υποστατικά και κατοικίες ευάλωτων ομάδων που δεν μπορούν να ενταχθούν στα κρατικά σχέδια επιδότησης, και αφετέρου, το ενεργειακό κόστος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθεί δραστικά. Η κοστολογημένη πρόταση Τσίγκη εκτιμάται ότι θα έχει μέσο όφελος για κάθε υποστατικό ή νοικοκυριό περίπου €2.000 ετησίως!

Πέραν όμως από την ενεργειακή αναβάθμιση του Στροβόλου, ο κ. Τσίγκης προτείνει την εφαρμογή συγκροτημένων πολιτικών αειφόρου ανάπτυξη και βιώσιμης διαχείρισης των πόρων. Όπως άλλωστε τονίζει, «οι επιστημονικές έρευνες μας απέδειξαν ότι η ενίσχυση του πρασίνου στα αστικά κέντρα, αναβαθμίζει αισθητά την ποιότητα ζωής των δημοτών και μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Εκτός από τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και πάρκων σε όλη τη δημοτική επικράτεια, ο υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου, προτείνει επίσης τη δημιουργία τουλάχιστον έξι ενοριακών σημείων συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων στα πράσινα σημεία για διευκόλυνση των δημοτών, παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις και τους παράνομους σκουπιδότοπους.

Επίσης, ο κ. Τσίγκης εισηγείται τη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ» με στόχο τη σωστή διαχείριση των απόβλητων, χωρίς όμως την παράλληλη αύξηση των δημοτικών τελών. Χρειάζεται, τονίζει, ορθολογιστική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων ώστε πέραν από την αναβάθμιση της ποιότητας του εδάφους, να προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις και πόροι για το Δήμο. Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η τοποθέτηση του υποψηφίου για την κοπή δέντρων από κρατικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της δημοτικής αρχής για διαφύλαξη του πράσινου και εξέταση εναλλακτικών τρόπων για υλοποίηση έργων.

Από την πρόταση Τσίγκη δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να απουσιάζουν οι τετράποδοι φίλοι μας. Όπως σημειώνει, χρειάζεται να δημιουργηθεί ικανοποιητικός αριθμός σημείων σίτισης σε όλο τον Στρόβολο (με σημαντική αρωγή του δημαρχείου για εξασφάλιση ποιοτικής τροφής και νερού για τα αδέσποτα), να ενισχυθεί ο μηχανισμός ανταπόκρισης στα διάφορα περιστατικά με τραυματισμένα ή ασθενή αδέσποτα ζώα, να στηριχθούν τα καταφύγια και να ενισχυθεί η λειτουργία της υιοθεσίας ζώων.

Σημειώνει επίσης ότι χρειάζεται να εμπεδωθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου, είτε αφορά πρόσληψη δημοτικού προσωπικού, είτε αφορούν δημόσιες συμβάσεις. Επαναφέρει προς τούτο παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει ως δημοτικός σύμβουλος για δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσλήψεων, Προαγωγών και Μετακινήσεων (στα πρότυπα της ΕΔΥ και της ΕΕΥ) και εισηγείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Η διαφάνεια επίσης, σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο, θα μπορούσε να εμπεδωθεί με δύο άμεσες λύσεις. Πρώτον, τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε ο δημότης να έχει άμεση και απερίσπαστη αντίληψη για όσα συζητούνται και τον αφορούν. Και δεύτερον, με την καθιέρωση τοπικών δημοτικών δημοψηφισμάτων για τα μείζονα θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά έργα και σχέδια ανάπτυξης στο Στρόβολο. «Με τις άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και τις πολιτικές που προτείνουμε, έχουμε ως στόχο να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των δημοτών, να εφαρμόζουμε εμπράκτως κανόνες χρηστής διοίκησης, αλλά και εμπεδώσουμε περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο το Στρόβολο», σημειώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρίστος Τσίγκης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα https://tsingis.com.

Δείτε τη σχετική παρουσίαση της πρότασης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top