ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από τα συσσωματώματα αμυλοειδούς βήτα που αναπτύσσονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Άλλες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την πρωτεΐνη tau, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη τρόπων πρόληψης ή επιβράδυνσης της νόσου να βασίζονται στη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των συσσωματωμάτων.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί κάτι άλλο να αποτελεί την αιτία της ανάπτυξης της νόσου.

Όταν ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, αναγνώρισε για πρώτη φορά τη νόσο, παρατήρησε ότι εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς βήτα και tau, υπήρχε επίσης συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έκτοτε, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για να διαπιστωθεί αν αυτό αποτελεί την αιτία της νόσου.

Οι ερευνητές εστίασαν τώρα στη λειτουργία του γονιδίου APOE, το οποίο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη μεταφορά σταγονιδίων λίπους στα νευρικά κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές του APOE, αριθμημένες από το 1 έως το 4, και ότι μία από αυτές, η APOE4, μεταφέρει το περισσότερο λίπος στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ η APOE2 μεταφέρει το λιγότερο.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι παραλλαγές του APOE συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να το διαπιστώσουν, διεξήγαγαν μερικά πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποίησαν αλληλουχία RNA ενός κυττάρου για να προσδιορίσουν τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό ενός δοκιμαστικού νευρικού κυττάρου. Εφάρμοσαν ό,τι βρήκαν σε δείγματα ιστού που συνέλεξαν από άτομα που πέθαναν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν διπλά αντίγραφα του APOE4 ή του APOE3.

Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με το γονίδιο APOE4 είχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα με έναν τύπο ενζύμου που ενίσχυε τη μετακίνηση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ένα άλλο πείραμα, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή αμυλοειδούς σε εγκεφαλικά κύτταρα ατόμων με τις παραλλαγές APOE4 ή APOE3 έκανε τα κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πυροδοτεί την ώθηση του λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί»

Ένας τραυματίας από την κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του

Φωτιά σε φορτηγό σχολής οδηγών: Τι κατέδειξαν οι επιστημονικές εξετάσεις για τα αίτια

Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό που έχασα, ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top