ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάκης Κεραυνός: Πρέπει να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα για ακρίβεια - Τον Οκτώβριο η πράσινη φορολογία

Μάκης Κεραυνός: Πρέπει να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα για ακρίβεια - Τον Οκτώβριο η πράσινη φορολογία

Είμαστε στο στάδιο του προβληματισμού και της μελέτης σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την κατάργηση της μείωσης στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα την 1η Απριλίου, είπε ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, τέλος του μήνα, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η πράσινη φορολογία δεν θα επιβληθεί από 1η Απριλίου, διερωτώμενος πως παρεισέφρησε στη δημόσια συζήτηση αυτό το ζήτημα.

Σε ερώτηση μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού αν μπορεί να αποκαλύψει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τα μέτρα, είπε πως δεν υπάρχει κάτι έτοιμο «το οποίο να μπορώ να αποκαλύψω ή να μην αποκαλύψω».

«Να υπενθυμίσω ότι στο προηγούμενο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για κάποιες κατηγορίες όπως μονογονεϊκές οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, μεσαία στρώματα, είχε εφαρμοστεί το μέτρο της εφάπαξ χορηγίας. Επομένως υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν στις 31 Μαρτίου θα έχουμε ανακοινώσεις, απάντησε «ελπίζω τέλος του μήνα».

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι δεν ξέρει πως προέκυψε αυτό το ζήτημα για την πράσινη φορολογία "και ότι πρώτη Απριλίου κάτι θα συμβεί".

Αναφέρθηκε στο θέμα της τιμής των καυσίμων και της αντιμετώπισης της ακρίβειας, υπενθυμίζοντας συστάσεις της ΕΕ και άλλων οργανισμών.

«Έχουμε παρά πολλές φορές πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι οργανισμοί που ακόμη μας εποπτεύουν, υπέδειξαν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα οριζόντια μέτρα», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι και πρόσφατα, με τη συμφωνία στο Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, «εκεί ήταν κάθετη η σύσταση πώς θα μπορούν από τώρα και στο εξής να καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών και τονίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν τα οριζόντια μέτρα».

«Για την φορολογία των καυσίμων όπως ήδη έχουμε έγκαιρα εξαγγείλει, τελειώνει τέλος Μαρτίου η επιδότηση. Στην Κύπρο έχουμε ακόμη την πιο χαμηλή τιμή βενζίνης από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο χαμηλή τιμή στο πετρέλαιο κίνησης. Η Κυβέρνηση όμως παρακολουθεί τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε και να δούμε κάποια πιο στοχευμένα μέτρα, στην περίπτωση των καυσίμων», ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι για την πράσινη φορολογία και την επιβολή τέλους, αυτή η υποχρέωσή μας θα είναι το Φθινόπωρο, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

«Επομένως δεν ξέρω γιατί έχει παρεισφρήσει στο δημόσιο διάλογο ότι την πρώτη Απριλίου θα μπει πράσινη φορολογία, αντίθετα έχουμε χρόνο ακόμη για να μελετήσουμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπουν παράλληλα με την φορολογία αυτή», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι όταν τερματιστεί η επιχορήγηση θα παραμείνει η τιμή της αγοράς στα καύσιμα «τα οποία εν πάσει περιπτώσει επαναλαμβάνω είναι τα πιο χαμηλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πολλαπλές συντάξεις

Σε ερώτηση για τις πολλαπλές συντάξεις είπε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταργηθούν από τώρα και στο εξής, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η πρόκληση στην ευρύτερη κοινωνία.

«Έχει γίνει όλη η εργασία από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση και αναμένεται διαβούλευση, και αντί  πολλαπλών συντάξεων θα έχουμε πλέον, με την λήξη υπηρεσίας κάποιου αξιωματούχου, να υπάρχει απλώς ένα φιλοδώρημα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση με ποιον θα γίνει η διαβούλευση ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην ΠτΒ για να γίνει μια διαβούλευση «αλλά η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μια άλλη άποψη» και θα αποταθεί και στους αρχηγούς κομμάτων «για να μας πουν τις απόψεις τους, είναι ένα θέμα που τους αφορά άμεσα γιατί αφορά και τους Βουλευτές».

Σχέδια υπηρεσίας για ΔΥ

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε εξάλλου ότι το Υπουργικό Συμβούλιο  ενέκρινε σήμερα σχέδια υπηρεσίας θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία και συγκεκριμένα για θέσεις διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής σε Υπουργεία, Υφυπουργεία και τμήματα.

Ανέφερε ότι τα σχέδια υπηρεσίας συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΔΥ , σύμφωνα με την έγκριση και τον νόμο που ψηφίστηκε το 2022.

«Είναι δύο οι βασικές τροποποιήσεις που προκύπτουν από τον νόμο, ότι η θέση προαγωγής Α13 θα είναι πλέον διατμηματική και για προαγωγή στην Α14 και άνω θα υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής από εξεταστικά κέντρα. Στη βάση των προνοιών του νόμου έχουν διαφοροποιηθεί τα σχέδια υπηρεσίας τα οποία συζητήθηκαν στην μεικτή επιτροπή προσωπικού και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει αυτά τα σχέδια», εξήγησε.

Δείτε απόσπασμα από τις δηλώσεις του

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρησηΑπόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top