ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση χαλούμι: Παράταση 5 έτη για ποσόστωση βάσει νέου κανονισμού Συμβουλίου ΕΕ

Υπόθεση χαλούμι: Παράταση 5 έτη για ποσόστωση βάσει νέου κανονισμού Συμβουλίου ΕΕ

Την παράταση για ακόμα πέντε χρόνια της δυνατότητας καθορισμού της αναλογίας της προέλευσης του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλλουμιού ενέκρινε το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Γεωργίας.

Η παράταση εγκρίνεται ουσιαστικά με την υιοθέτηση των προνοιών του νέου Κανονισμού για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και τα συστήματα ποιότητας, ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Οι πρόνοιες του νέου Κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση, επιτρέπουν την παράταση μέχρι το 2029 της εφαρμογής του διατάγματος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για καθορισμό της αναλογίας αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Γεωργίας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης για παράταση ήταν μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 μεταξύ τυροκόμων, αγελαδοτρόφων και αιγοπρόβατοτρόφων.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει την μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας γεωγραφικής προέλευσης μέσω της οποίας ορίζεται συγκεκριμένο συστατικό όταν χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου. Στις περιπτώσεις αυτές, σημειώνεται, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

Ο κανονισμός περιέχει επίσης πρόνοιες για ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών, οι οποίες αποκτούν αρμοδιότητες για διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων και θα μπορούν να εκπροσωπούνται σε συναντήσεις που αφορούν την εφαρμογή των πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που ορίζεται από μια γεωγραφική ένδειξη.

Ακόμα, προβλέπεται προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και στο διαδίκτυο, μέσω πρακτικών geo-blocking για διευθύνσεις που περιέχουν ονόματα που αποτελούν γεωγραφικές ενδείξεις. Το σύστημα πληροφόρησης και προειδοποίησης θα το διαχειρίζεται το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Ο κανονισμός θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η ισχύ του ξεκινά επίσημα 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ - Απίστευτα βίντεο

Ναρκωτικά σε ντουλάπι δεσμοφύλακα - Διευκρινίσεις Φυλακών για το δημοσίευμα

14 Απριλίου 2019: Όταν ο Νικόλας Μεταξάς σοκάρει την Κύπρο- Η ιστορία του πρώτου «Serial Killer» του νησιού

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Κύπρια τραγουδίστρια εξομολογείται: «Λέω να πάω και για δεύτερο παιδί»

Ισραήλ: Αεράμυνα από ατσάλι - Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν - Βίντεο

Ισραήλ VS Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατόLIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

LIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ. Το 99% των 300 πυραύλων και drone αναχαιτίστηκαν, την στιγμή που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο». Από πλευράς του, το Ιράν είχε ανακοινωσει πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις: 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top