ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική Υπηρεσία: Στην Αρχή κατά Διαφοράς ενδεχόμενη κατάχρηση επιδόματος γραμματέως τον Απρίλιο

Ελεγκτική Υπηρεσία: Στην Αρχή κατά Διαφοράς ενδεχόμενη κατάχρηση επιδόματος γραμματέως τον Απρίλιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σκοπεύει να διενεργήσει σχετικό έλεγχο μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών για το επίδομα, που αφορά στην απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής, για τον  μήνα Απρίλιο του 2024 και στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε πρόσωπο έχει ενεργήσει κατά τρόπο που ενδεχομένως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, τότε θα ενημερώσει σχετικά την Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ημερ. 22 Μαρτίου, 2024, στην οποία αναφέρει ότι προτίθεται να συνεχίσει την καταβολή σε πρώην αξιωματούχους του εν λόγω επιδόματος, για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, στην ίδια βάση που αυτό καταβαλλόταν μέχρι σήμερα, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «με βάση το άρθρο 7 του Περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου, κάθε ελέγχων λειτουργός έχει ευθύνη να εφαρμόζει διαδικασίες ελέγχου, που να διασφαλίζουν την ορθότητα στην πληρωμή των δαπανών».

Συνεπώς, αναφέρει, «και ιδίως εφόσον πλέον ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είναι ενήμερος για τα στοιχεία που έχουμε αντλήσει από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει υποχρέωση να ενεργήσει με τρόπο, ώστε να διασφαλίζει την ορθότητα των σχετικών πληρωμών».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «σκοπεύει να διενεργήσει σχετικό έλεγχο, μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών για το μήνα Απρίλιο του 2024 και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε πρόσωπο έχει ενεργήσει κατά τρόπο που ενδεχομένως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, τότε θα ενημερώσουμε σχετικά την Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Σε σχέση με το νομικό πλαίσιο του ωφελήματος, για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως από πρώην αξιωματούχους, καθώς και νομικό πλαίσιο για το κατ’ αποκοπή επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών, που παραχωρείται στους Βουλευτές, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι  είναι προφανές ότι το μεν επίδομα στους πρώην κρατικούς αξιωματούχους παραχωρείται για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, δεν αποτελεί εισόδημα, δεν φορολογείται και δεν είναι συντάξιμο, ενώ το επίδομα που παραχωρείται στους Βουλευτές είναι κατ΄ αποκοπή επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες, αποτελεί εισόδημα, είναι συντάξιμο και φορολογείται.

Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσίας αναφέρει ότι με βάση την υπό αναφορά ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ημερ. 22.3.2024, το Υπουργείο Οικονομικών, χειρίζεται το επίδομα ως να είναι εισόδημα του πρώην αξιωματούχου, χωρίς να το ενδιαφέρει εάν ο πρώην αξιωματούχος εργοδοτεί ή όχι το δηλωθέν πρόσωπο και χωρίς να το ενδιαφέρει το ύψος της μισθοδοσίας του προσώπου αυτού.

«Όπως μάλιστα διαπιστώσαμε, το Υπουργείο Οικονομικών, για τους τέσσερεις πρώην αξιωματούχους, φορολογεί στην πηγή το συγκεκριμένο επίδομα, παρά τη ρητή πρόνοια του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου (παράγραφος 1(δ) πιο πάνω), ενώ για τον πέμπτο πρώην αξιωματούχο δεν επιβάλλει φορολογία. Υπάρχει, δηλαδή, και διαφορετική μεταχείριση, κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει και τον Έφορο Φορολογίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα της ΕΥ, από σχετικό έλεγχο που διεξήγαγε με λήψη στοιχείων από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαπίστωσε ότι πρώην αξιωματούχοι (ΠτΔ και ΠτΒ) λαμβάνουν το επίδομα, για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, είτε χωρίς να απασχολούν καθόλου το πρόσωπο που οι ίδιοι δήλωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε καταβάλλοντας στο πρόσωπο αυτό μισθό μικρότερο από το ποσό που οι ίδιοι λαμβάνουν.

«Εκφράσαμε αμφιβολίες κατά πόσο κάποιος μπορεί να θεωρείται ότι απασχολεί κάποιον αυτοτελώς εργαζόμενο, αφού σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για λήψη υπηρεσιών. Ωστόσο, για αυτή την πτυχή δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική θέση, αφού μπορεί να τεθεί το επιχείρημα ότι, αν ο νομοθέτης ήθελε να αποκλείσει τη ρύθμιση του αυτοτελώς εργαζόμενου, θα χρησιμοποιούσε τη λέξη εργοδοτεί και όχι απασχολεί. Σε κάθε περίπτωση, ο αυτοεργοδοτούμενος θα πρέπει να τιμολογεί τον πρώην αξιωματούχο, με φορολογικό τιμολόγιο υποκείμενο σε ΦΠΑ», συμπληρώνει.

Επίσης, κρίνει ότι «δεν μπορεί κάποιος πρώην αξιωματούχος να θεωρείται ότι απασχολεί ιδιαιτέρα γραμματέα, εάν αυτή εργοδοτείται από εταιρεία», σημειώνοντας ότι «εάν η εταιρεία τιμολογεί τον πρώην αξιωματούχο με φορολογικό τιμολόγιο υποκείμενο σε ΦΠΑ για παροχή γραμματειακών υπηρεσιών, τότε το πρόβλημα είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό, θα πρέπει όμως να υπάρχει συμμόρφωση και με το τυπικό μέρος της νομοθεσίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top