ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Γεωργίας στις Βρυξέλλες: «Μικρές εκτάσεις έχει το 85% Κύπριων δικαιούχων»

Υπ. Γεωργίας στις Βρυξέλλες: «Μικρές εκτάσεις έχει το 85% Κύπριων δικαιούχων»

Οι αγρότες με μικρές εκτάσεις αποτελούν πάνω από το 85% των δικαιούχων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο, σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου σε παρέμβασή της κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα.

Η κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στην υλοποίηση των ελέγχων που αφορούν τους αγρότες με μικρές εκτάσεις, καθώς για τις προτάσεις για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές.

Τα πιο πάνω, πρόσθεσε ωστόσο η Υπουργός Γεωργίας, δεν μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών.

Το Συμβούλιο AGRIFISH της Τρίτης χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για απλοποίηση προνοιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του διοικητικού φόρτου, οι οποίες αναμένονται να εγκριθούν εντός Απριλίου.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση των αγορών στον τομέα της γεωργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της υπό εξέλιξη κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση αυξάνει την ανασφάλεια των γεωργών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο τα προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Συμφώνησε με την εισήγηση και άλλων κρατών μελών για παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για οικονομική στήριξη των γεωργών και κάλεσε την Επιτροπή όπως προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας, η Κύπρος υποστήριξε την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας για συνέχιση της στήριξης σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων προς τους αλιείς για την περίοδο 2023 και 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021 - 2027.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση, τον νέο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας.

Οι πρόνοιες του νέου Κανονισμού, επί της ουσίας παρατείνουν μέχρι και το 2029, αντί του Ιουλίου 2024, τη δυνατότητα του καθορισμού της αναλογίας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού, προστίθεται.

Ο Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός Απριλίου με δυνατότητα εφαρμογής για τα κράτη μέλη εντός είκοσι ημερών από τη δημοσίευσή του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιώνΑυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top