ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα δοθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις στους απολυμένους των Κυπριακών Αερογραμμών; «Η Κυβέρνηση επιλέγει να τους εκβιάζει…»

Θα δοθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις στους απολυμένους των Κυπριακών Αερογραμμών; «Η Κυβέρνηση επιλέγει να τους εκβιάζει…»

Οι συνολικές αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ανέρχονται στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 14,9 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τις αποζημιώσεις.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών για την παροχή αποζημιώσεων στους πρώην υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα του τερματισμού των εργασιών της εταιρείας, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να μην απαιτεί από το πρώην προσωπικό της εταιρείας για να λάβει αποζημιώσεις να υπογράψει έντυπο στο οποίο αναγράφεται ότι δεν έχουν οποιαδήποτε πρόσθετη απαίτηση κατά των ΚΑ ή και του Ταμείου Προνοίας ή οποιουδήποτε αξιωματούχου ή εργοδοτουμένου ή αντιπροσώπου της εταιρείας ή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το 60% (549 άτομα) του πρώην προσωπικού των ΚΑ έχει υπογράψει το σχετικό έγγραφο λαμβάνοντας συνολικές και έχουν λάβει χαριστικές αποζημιώσεις για τον τερματισμό της απασχόλησης τους. 

Εκπρόσωπος της συντεχνιών ανέφερε ότι 350 άτομα δεν υπέγραψαν το έγγραφο και ότι όσοι υπέγραψαν είναι αυτοί που έφυγαν πριν κλείσει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι εργαζόμενοι με πέρα των 20-25 ετών υπηρεσία δεν υπέγραψαν το έγγραφο.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις που είχαν συμφωνηθεί αλλά και οι αποζημιώσεις που οφείλονται στο προσωπικό δια νόμου.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να εκβιάζει τους υπαλλήλους των ΚΑ, να απαιτεί να υπογράφουν σχετικά έντυπα και δηλώσεις απαλλαγής ευθύνης έτσι ώστε να περιορίζονται τα δικαιώματα τους να διεκδικήσουν οποιεσδήποτε αποζημιώσεις ή αξιώσεις που οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να διεκδικήσουν”.

Με αυτό τον εκβιασμό, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μη πληρωμή των λεφτών που οφείλονται στους υπαλλήλους των ΚΑ και τα οποία είναι συνεισφορές που έχουν καταβάλει προς την εταιρεία,  ως μοχλό πίεσης για να περιορίσει τις διεκδικήσεις και τις αξιώσεις τους για άλλες αποζημιώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το ταμείο προνοίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για χρόνια η εταιρεία επέλεγε να χρησιμοποιεί το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων για να χρηματοδοτεί την εταιρεία και σήμερα αντί να αντιμετωπιστεί αυτό το λάθος χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να εκβιαστεί το προσωπικό, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι μια απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να σταματήσει από πλευράς του ΥΠΟΙΚ”.

Κληθείς να πει την άποψη του στη θέση του πρώην μέλους του ΔΣ Γιώργου Καλλή ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ξοδέψει τα λεφτά του ταμείου προνοίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που εξετάζει η ειδική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τους λόγους κατάρρευσης των ΚΑ, προσθέτοντας ότι είναι μια σοβαρή καταγγελία, η οποία αμφισβητήθηκε από τον τελευταίο πρόεδρο των ΚΑ ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο προνοίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε “γιατί δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο προνοίας και γιατί χρήματα που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι της εταιρείας αντί να πηγαίνουν στο ταμείο που έπρεπε να υπάρχει προς όφελος των υπαλλήλων πήγαιναν αλλού”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης είπε ότι “διαπιστώθηκε πως από μέρους της Κυβέρνησης επιχειρείται ένας απαράδεκτος εκβιασμός εις βάρος αυτών των ανθρώπων”, προσθέτοντας ότι “αφού έχουν υποστεί την ταλαιπωρία του κλεισίματος της εταιρείας που εργάζονταν και έχουν απολυθεί και σήμερα υπήρξαν πολύ αιχμηρές καταγγελίες από πρώην μέλος του ΔΣ των ΚΑ για το τι είχε μεσολαβήσει τον τελευταίο χρόνο, έχουμε σήμερα την εικόνα να συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμε αυτούς τους ανθρώπους, να μην καταβάλλουμε τα δεδουλευμένα και τα άλλα δικαιώματα τους και αντί αυτού να τους ζητούμε να υπογράψουν σχετική δήλωση με την οποία αποποιούνται οποιεσδήποτε μελλοντικές τους διεκδικήσεις”.

Ανέφερε ότι “αυτό το γεγονός θυμίζει σκοτεινές εποχές” και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών “να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, να αποσυρθεί αυτό το έγγραφο και να μην ζητείται η υπογραφή του  και την ίδια στιγμή από αυτούς, που τελικά εκβιαζόμενοι υπέγραψαν, να τους επιστραφεί”.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι οι άνθρωποι που θυματοποιήθηκαν και μπήκαν στην ανεργία πρέπει να διασφαλιστούν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η συμπεριφορά του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους εργαζόμενους στις ΚΑ είναι απάνθρωπη, καταχρηστική και άδικη, προσθέτοντας ότι “είναι απαράδεκτο να τίθεται ενώπιον των ανθρώπων αυτών που έχασαν τη δουλειά τους για ευθύνες κυρίως τους πολιτικού και οικονομικού συστήματος αυτής της χώρας να πρέπει να υπογράψουν και δήλωση ότι αποποιούνται των δικαιωμάτων τους για να πάρουν αυτά τα οποία δικαιούνται από το ταμείο προνοίας τους”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι θέση της Βουλής πρέπει να είναι να σταματήσει αυτή η καταχρηστική και άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους και “η Κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους πρώην εργαζόμενους”.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διεξάγει έρευνα με βάση τις καταγγελίες που ακούστηκαν από το πρώην μέλος του ΔΣ των ΚΑ Γιώργος Καλλή, “για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την περιουσία των Κυπριακών Αερογραμμών τα τελευταία Διοικητικά Συμβούλια που διορίσθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση”.

“Είναι καιρός η Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής αντί να ψάχνει `ψύλλους στα άχυρα` και να ερευνά το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών του... περασμένου αιώνα, να εξετάσει τις τελευταίες συμπεριφορές και πρακτικές που οδήγησαν τελικά στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών”, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Καλλή και πρόσθεσε ότι “πρέπει να υπάρξουν καταδίκες εάν αυτά που καταγγέλλονται είναι αλήθεια”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top