ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα €80 χιλ. από ΟΑΥ για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Πρόστιμα €80 χιλ. από ΟΑΥ για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε πέραν των 40 παροχέων υγείας επιβλήθηκαν εντός του 2023 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, στα πλαίσια των ελέγχων του Οργανισμού, κατά το 2023, για καταχρήσεις από πλευράς παροχέων υγείας, υπολογίζεται ότι έχουν απορριφθεί πέραν των 80 χιλιάδων απαιτήσεων, που αντιστοιχούν περίπου σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν των 350 διερευνήσεων

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Λειτουργός της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων του ΟΑΥ, Γεωργία Αυγερινού Χριστοδούλου, ο Οργανισμός διενήργησε κατά το 2023 πέραν των 350 διερευνήσεων, που αφορούν καταχρήσεις, απάτες ή ενδεχόμενο απάτης εντός ΓεΣΥ, για να σημειώσει πως έχουν ληφθεί πέραν των 150 αποφάσεων.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου κατά το ίδιο έτος ο ΟΑΥ προχώρησε με αναστολή σύμβασης περίπου δέκα παροχέων υγείας, διαφορών κατηγοριών.

Σημείωσε ότι ανάμεσα στους δέκα παροχείς περιλαμβάνονται περιπτώσεις που αφορούν ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτήρια και άλλους επαγγελματίες υγείας, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα με την περίπτωση ο ΟΑΥ προχώρησε με καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία ή/και με τερματισμό της σύμβασης.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπήρχαν και οι περιπτώσεις που ο Οργανισμός προχώρησε με άρση της αναστολής της σύμβασής τους, με τα συμβόλαια τους να τίθενται εκ νέου σε ισχύ.

Η Ανώτερη Λειτουργός της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων του ΟΑΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι περισσότερες διερευνήσεις αφορούσαν κυρίως σε ειδικούς ιατρούς, αλλά περιλάμβαναν όλες τις κατηγορίες παροχέων συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτηρίων, προσωπικών ιατρών, φαρμακείων, εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.  

Λιγότερες από 10 οι υποθέσεις στην Αστυνομία

Σε ερώτηση πόσοι ανοιχτοί φάκελοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι εντός του 2024 υπάρχουν λιγότερες από δέκα υποθέσεις, που διερευνώνται από την Αστυνομία.

Είπε πως οι υποθέσεις αυτές αφορούν στην υποβολή απαιτήσεων αποζημίωσης, για πράξεις οι  οποίες δεν είχαν διενεργηθεί ή διενεργήθηκαν από αναρμόδια άτομα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Η κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως οι έλεγχοι που διενεργεί ο ΟΑΥ είναι συνεχείς, για να σημειώσει πως ο Οργανισμός κάνει συνεχώς προσπάθειες, για καταπολέμηση της κατάχρησης.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Είχαν Άγιο - Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Πρόλαβαν να εξέλθουν τρία πρόσωπα

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Σοφία Χατζηπαντελή: «Ρίχνει» το instagram ποζάροντας ημίγυμνη για... τα γενέθλιά τηςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top