ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ στα Φυλακισμένα Μνήματα: «Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για απελευθέρωση»

ΠτΔ στα Φυλακισμένα Μνήματα: «Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για απελευθέρωση»

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την απελευθέρωση της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία.

Το παρών στην εκδήλωση, όπου τιμήθηκε η μνήμη των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 έδωσαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και συνδέσμων αγωνιστών, ο Πρέσβης της Ελλάδας Ιωάννης Παπαμελετίου, η στρατιωτική ηγεσία και πλήθος κόσμου. Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις Κεντρικές Φυλακές με λουλούδια στα χέρια και με τους συγγενείς των ηρώων για να τιμήσουν τη θυσία τους.

Σε δηλώσεις μετά την τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε υπερηφάνεια για τον «πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού» δηλώνοντας ότι χαίρεται ιδιαίτερα επειδή για πρώτη φορά βλέπει τόσο πολύ κόσμο στη σεμνή αυτή τελετή, και ειδικότερα τόσα παιδιά και νέους.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να μιλούμε στα παιδιά μας για τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, το αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59» σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας, να θυμόμαστε». Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτό λειτουργεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, τόνισε.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από τον σεβασμό στην ιστορία του καθενός και όχι την αυτοκατάργηση.

Επεσήμανε ότι δεν φτάνει να εκφράζουμε την υπερηφάνεια μας, αλλά να αναλάβουμε και «το χρέος έναντι σε όλους αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να υπάρχουμε εμείς», επειδή αν δεν θα υπήρχαν οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα «δεν θα υπήρχε η Κυπριακή Δημοκρατία», που, όπως είπε είναι «ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να δείξουμε ότι τους τιμούμε μέσα από την καθημερινή ζωή, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που προσεγγίζουμε θέματα και ειδικότερα όσον αφορά την κατεχόμενη πατρίδα μας, που συμπληρώνονται 50 χρόνια φέτος από την εισβολή και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να την απελευθερώσουμε. «Μόνο τότε θα τιμήσουμε όπως πρέπει τη μνήμη τους», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αναφερόμενη στον αγώνα του 1955 – 1959 παρατήρησε ότι οι ηρωικές ψυχές δεν λυγάνε και δεν φυλακίζονται σε μνήματα, προσθέτοντας ότι έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη.

Συνεχίζοντας είπε πως σε μια εποχή που τα πάντα λοιδορούνται, όπως και οι πανανθρώπινες αξίες, οι αρχές και τα ιδανικά, «πρέπει να βγούμε ακόμα πιο μπροστά για να διαφυλάξουμε τις αρχές, τις αξίες μας, το συμφέρον και το μέλλον που θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε και εξασφαλίσουμε για την πατρίδα μας.

«Σίγουρα η Ελευθερία δεν χαρίζεται και η πατρίδα μας  και η δημοκρατία χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε να την προστατεύσουμε», συμπλήρωσε.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top