ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνολόγος: «Η αντίδραση Ισραήλ κρίνει περιφερειακές εξελίξεις - Οι επιπτώσεις στην Κύπρο»

Διεθνολόγος: «Η αντίδραση Ισραήλ κρίνει περιφερειακές εξελίξεις - Οι επιπτώσεις στην Κύπρο»

Όλα κρίνονται από την απάντηση του Ισραήλ, μετά το κτύπημα του Ιράν το περασμένο Σάββατο, την έντασή και έκταση που θα έχει, εκτιμά ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί στην Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστόμου, μετά το κτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, ως απάντηση του κτυπήματος του Ισραήλ προς την Πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, «τα πράγματα εκτυλίσσονται πάρα πολύ επικίνδυνα στην περιοχή μας».

Όπως είπε, αναμένεται απάντηση από τους Ισραηλινούς αφού χθες το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητο το κτύπημα του Ιράν. «Αρα αναμένεται απάντηση από τους Ισραηλινούς», σημείωσε.

Το κρίσιμο είναι πού θα κτυπήσει το Ισραήλ ως απάντηση και ποιά ένταση και ποιά έκταση θα έχει αυτό το κτύπημα, είπε. «Αυτό έχει σημασία γιατί αναλόγως αυτού του κτυπήματος, ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση της κρίσης ή θα πάμε σε χειροτέρευση και περαιτέρω έξαρση της κρίσης» είπε.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξήγησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια σε αυτό το ζήτημα. «Το πρώτο είναι το Ισραήλ να επιλέξει να κτυπήσει όχι απευθείας το ίδιο το Ιράν αλλά συμμάχους του Ιράν, όπως είναι η Χιζπολάχ στο Λίβανο ή οι Χούθι στην Υεμένη και οι Ιρανοί να μην θεωρήσουν αυτό το κτύπημα ως κτύπημα απευθείας προς το Ιράν και να μην συνεχίσουν σε νέο κτύπημα από πλευράς τους».

Εάν το Ισραήλ επιλέξει να κτυπήσει το ίδιο το Ιράν, συμπλήρωσε, «τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και αναλόγως και του στόχου του κτυπήματος ενδεχομένως να πάμε σε μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση».

Κατά τον κ. Χρυσοστόμου, «μπορεί ο στόχος να είναι κάποιες  υποδομές των βάσεων των πυραύλων του Ιράν - που θα είναι το λιγότερο κακό, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει νέα απάντηση από πλευράς του Ιράν». Ακόμα, συνέχισε, έχει λεχθεί από υπέρμαχους της σκληρής γραμμής στο Ισραήλ, το ενδεχόμενο να κτυπήσουν τις ίδιες τις υποδομές των πυρηνικών του Ιράν, «πράγμα το οποίο θα σημαίνει μια πάρα πολύ επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή μας».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζεται η Κύπρος από αυτήν την κατάσταση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «οποιαδήποτε έξαρση της κατάστασης, με κτυπήματα είτε στο Λίβανο, είτε στη Συρία ή ενδεχομένως και νέα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, θα προκαλέσει εξ αντανακλάσεως νέα προσφυγικά κύματα από την περιοχή μας, είτε από Σύρους που βρίσκονται στο Λίβανο είτε στην ίδια τη Συρία, ή ακόμα και αν κτυπηθεί εκτεταμένα ο Λίβανος και οι βάσεις της Χεζμπολάχ». Το χειρότερο ενδεχόμενο, συνέχισε, είναι «σε περίπτωση που σπάσει το σημείο της Ράφα, να υπάρχουν ανεξέλεγκτες προσφυγικές παλαιστινιακές ροές. Η Κύπρος ως η πιο πλησιέστερη περιοχή θα έχει να αντιμετωπίσει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

Η δεύτερη αρνητική συνέπεια για την Κύπρο, που είναι και παγκόσμια συνέπεια, είπε, είναι ότι «δυστυχώς εκτράχυνση της κατάστασης θα σημαίνει αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παγκόσμια, ειδικά αν επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν ή το Ιράν για σκοπούς εκδίκησης κλείσει τα στενά του Ορμούζ δια μέσω των οποίων κυκλοφορεί το ένα τέταρτο σχεδόν της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας. Άρα θα υπάρξουν συνεπακόλουθες αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στο πετρέλαιο αλλά και σε όλα τα προϊόντα».

Μια τρίτη επίδραση για την Κύπρο, είπε, είναι ότι ήδη οι Βρετανοί έχουν χρησιμοποιήσει τις Βάσεις στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν τα πυραυλικά κτυπήματα του Ιράν χωρίς καν να ενημερώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, «κάτι που ομολόγησε και ο Πρόεδρος». «Αρα σε περίπτωση εκτράχυνσης και εμπλοκής των βρετανικών δυνάμεων από τις Βάσεις Ακρωτηρίου στις όποιες  εχθροπραξίες, αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος μπαίνει πλέον στο κάδρο όλης αυτής της αντιπαράθεσης. Αρα λοιπόν όλα κρίνονται από ποιό θα είναι το κτύπημα του Ισραήλ, σε ποιά ένταση και ποιά έκταση θα έχει», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top