ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ανέχεται να χάνεται χρόνος σε άκαρπες διαπραγματεύσεις ισχυρίστηκε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ερσίν Τατάρ ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες τους από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ είναι να παρουσιάσει αυτή τη διαπίστωση στον ΓΓ των ΗΕ «σε μια αντικειμενική έκθεση, χωρίς καθυστέρηση.

Αυτή η έκθεση και τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στην πορεία του κυπριακού.

Υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι στα μέσα της 6μηνης χρονικής διάρκειας, είπε ότι «το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και το κράτος μας».

Παρά τις πιέσεις που ασκεί η τ/κ πλευρά έτσι ώστε η αποστολή της κ. Ολγκίν να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια του 6μήνου χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη και θέση, δίνοντας χρόνο και χώρο στην προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες που καταβάλλει για το κυπριακό.

Μιλώντας στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί χώρος στην κ. Ολγκίν, για να βρει κοινό έδαφος(πηγή Alpha)που να είναι αρκετό για να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με ΓΓ ΟΗΕ

Το κυπριακό καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις ήταν ανάμεσα στα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Αναφορά στο κυπριακό υπάρχει στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, για την Κύπρο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει  ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top