ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ανέχεται να χάνεται χρόνος σε άκαρπες διαπραγματεύσεις ισχυρίστηκε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ερσίν Τατάρ ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες τους από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ είναι να παρουσιάσει αυτή τη διαπίστωση στον ΓΓ των ΗΕ «σε μια αντικειμενική έκθεση, χωρίς καθυστέρηση.

Αυτή η έκθεση και τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στην πορεία του κυπριακού.

Υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι στα μέσα της 6μηνης χρονικής διάρκειας, είπε ότι «το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και το κράτος μας».

Παρά τις πιέσεις που ασκεί η τ/κ πλευρά έτσι ώστε η αποστολή της κ. Ολγκίν να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια του 6μήνου χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη και θέση, δίνοντας χρόνο και χώρο στην προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες που καταβάλλει για το κυπριακό.

Μιλώντας στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί χώρος στην κ. Ολγκίν, για να βρει κοινό έδαφος(πηγή Alpha)που να είναι αρκετό για να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με ΓΓ ΟΗΕ

Το κυπριακό καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις ήταν ανάμεσα στα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Αναφορά στο κυπριακό υπάρχει στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, για την Κύπρο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει  ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top