ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε αρχίζει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ»

Πότε αρχίζει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ»

Εντός Ιουλίου αρχίζει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Αγνοουμένων, Εγκλωβισμένων και Παθόντων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, από την ημερομηνία εξαγγελίας του Σχεδίου, μέχρι σήμερα, καθώς και στην ανταπόκριση των δικαιούχων που διαμένουν στις 43 πολυκατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη φάση. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ποσοστό 77,6% των δικαιούχων (287 δικαιούχοι) έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο, ενώ ποσοστό 6,5% των δικαιούχων (24 δικαιούχοι) έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μην συμμετάσχουν. Την ίδια ώρα, επιδοτείται το ενοίκιο σε 165 δικαιούχους, ενώ για 25 διαμερίσματα παραχωρείται αποθηκευτικός χώρος για τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωση τον Πρόεδρο και τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εξέλιξη της διαδικασίας εκκένωσης και κατεδάφισης των 20 πολυκατοικιών που κρίθηκαν άμεσης επικινδυνότητας. Όπως είπε, έχουν εκκενωθεί και κατεδαφιστεί πέντε πολυκατοικίες που βρίσκονται στον Δήμο Λατσιών, και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κατεδάφιση των υπόλοιπων πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, στις περιπτώσεις πολυκατοικιών που δεν εκκενώθηκαν πλήρως, και βάσει του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, η αρμόδια Αρχή για την έκδοση Διατάγματος εκκένωσης ακατάλληλης και επικίνδυνης οικοδομής είναι η αρμόδια Τοπική Αρχή/Δήμος. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στους Δήμους να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις της νομοθεσίας για έκδοση Διατάγματος. Επεσήμανε, επιπρόσθετα ότι σε περιπτώσεις που υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αναδόμησης εξ υπαιτιότητας του Κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να παρέχει επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους μέχρι την αποπεράτωση του έργου. Ωστόσο, σε περίπτωση που η καθυστέρηση προκαλείται εξ υπαιτιότητας των δικαιούχων (π.χ. αρνούνται να εκκενώσουν τα διαμερίσματα, δεν συμφωνούν ως προς τα διαδικαστικά, όπως η επιλογή Συντονιστή, διαμοιρασμός διαμερισμάτων, κοκ), τότε το επίδομα ενοικίου θα διακόπτεται μετά την προκαθορισμένη χρονική περίοδο.

Εξάλλου, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους αρμόδιους Δήμους, στα όρια των οποίων βρίσκονται πολυκατοικίες που δεν έχουν εκκενωθεί πλήρως, να προχωρήσουν με την έκδοση Διαταγμάτων, ώστε να κατεδαφιστούν οι πολυκατοικίες και να συνεχιστεί η υλοποίηση του Σχεδίου με την αναδόμηση.

Αναφορικά με τη διαδικασία αναδόμησης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός σε εργολάβο για την ανέγερση μιας πολυκατοικίας στον οικισμό Απόστολος Ανδρέας στον Δήμο Λατσιών και η αναδόμηση αναμένεται να αρχίσει μέχρι τον Ιούλιο. Για 2η πολυκατοικία στον οικισμό Κόκκινες στον Στρόβολο, η τελική ημερομηνία για προσφορές από εργολάβους είναι η 19η Απριλίου και η αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης εργασιών καθορίστηκε περί τα τέλη Ιουλίου. Ετοιμάζονται έγγραφα διαγωνισμού για λήψη προσφορών από εργολάβους για τις πολυκατοικίες στους οικισμούς Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά και Πλατύ στην Αγλαντζιά, με αναμενόμενη έναρξη εργασιών περί τα τέλη Αυγούστου. Προχωρούν οι διαδικασίες και για τις περιπτώσεις στην Χρυσοσπιλιώτισσα και μια πολυκατοικία στον Στρόβολο Γ’.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι αρχίζει σύντομα η διαδικασία για τη δεύτερη φάση του Σχεδίου που αφορά σε 70 πολυκατοικίες, στους δικαιούχους των οποίων θα δοθεί επιχορήγηση στους δικαιούχους για πρόσληψη Πολιτικού Μηχανικού, για ετοιμασία των απαραίτητων μελετών, οι οποίες θα καταδείξουν εάν οι πολυκατοικίες θα πρέπει να αναδομηθούν ή να επιδιορθωθούν. Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως, σε περιπτώσεις που κάποιες εξ αυτών των πολυκατοικιών θα κριθούν μη ασφαλείς και θα πρέπει να γίνει αναδόμηση, η ανέγερση των πολυκατοικιών θα γίνει στον ίδιο χώρο και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως στη πρώτη φάση, δηλαδή εκκένωση των διαμερισμάτων, παραχώρηση επιδόματος ενοικίου, ορισμός Συντονιστή, χορηγία από το Κράτος στους δικαιούχους, συνεισφορά από τους δικαιούχους, κοκ.

Καταληκτικά, ο κ. Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για τη συνεχή στήριξή τους, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια επιμέρους προβλήματα, τα οποία επιλύονται σε συνεργασία και με τις εισηγήσεις και των μελών της Επιτροπής. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να δοθεί επιτέλους μια ολιστική λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πρόσφυγες συμπολίτες μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top