ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Προβληματισμό προκαλεί στους οδηγούς εδώ και καιρό η περίπτωση του πράσινου βέλους στα φώτα τροχαίας, το οποίο πολλοί οδηγοί δικαίως αποκαλούν «παγίδα», με τις αρμόδιες αρχές να προσπαθούν να βρουν λύσεις για να διορθωθεί το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, γίνονται προσπάθειες για συγχρονισμό ώστε το πράσινο βέλος να ανάβει ταυτόχρονα με το πράσινο φως για ευθεία μετάβαση για να μην συγχύζεται ο οδηγός σχετικά με το πότε θα σταματήσει.

Το πρόβλημα με το πράσινο βέλος και οι λύσεις που προωθούνται

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το πρόβλημα με το βέλος για στροφή δεξιά παρατηρείται σε διασταυρώσεις στη Λεμεσό, που ελέγχονται με κάμερες, στις οποίες το βέλος σβήνει ξαφνικά.

«Σε άλλες διασταυρώσεις στη Λεμεσό, όπως Ομονοίας και Πάφου, είναι συγχρονισμένο. Το σωστό με το πράσινο βέλος είναι να ανάβει το κόκκινο, μετά το πορτοκαλί και μετά το πράσινο για να πας ευθεία και να μένει αναμμένο ώσπου να ανάψει το πράσινο διότι έτσι μόλις ανάψει πορτοκαλί ξέρεις ότι σύντομα θα σβήσει. Όμως στις διασταυρώσεις που έχει κάμερες όταν είναι αναμμένο το πράσινο, ξαφνικά σβήνει και μένει αναμμένο το κόκκινο, μετά το πορτοκαλί και μετά το πράσινο. Λόγω αυτού οδηγοί καταλήγουν να λαμβάνουν 300 ευρώ πρόστιμο και να τους αφαιρούνται 3 βαθμοί ποινής», επεσήμανε.

Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστα, η λύση είναι να τοποθετηθεί σύστημα αντίστροφης μέτρησης (χρονόμετρο), το οποίο ήδη υπάρχει σε αρκετές χώρες.

«Παράγγειλαν και έρχεται τώρα ένα σύστημα με έξυπνα φώτα που θα μπει σε όλα τα φώτα της Κύπρου, το οποίο όμως δεν δέχεται να μπει χρονόμετρο. Εγώ διερωτώμαι πως γίνεται να έχουν παραγγείλει ένα έξυπνο σύστημα το οποίο δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο όπως σε άλλες χώρες», εξήγησε.

Αναφορικά με τα χρονόμετρα, ο κ. Κώστα ανέφερε ότι κατέθεσαν πριν δύο βδομάδες πρόταση νομού στην Βουλή, η οποία θα να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα και έχει σκοπό να τοποθετηθούν, βάση νόμου, συστήματα αντίστροφης μέτρησης εντός 3 μηνών σε όλες τις διασταυρώσεις που έχουν φώτα με κάμερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και το πράσινο βέλος.

Ωστόσο, ο κ. Κώστα τόνισε ότι αν δεν τοποθετηθούν χρονόμετρα, τότε οι οδηγοί πρέπει να προειδοποιούνται με άλλο τρόπο.

«Ένας τρόπος είναι να αναβοσβήνει το πράσινο λίγο πριν σβήσει. Για παράδειγμα αν θα είναι αναμμένο 20 δευτερόλεπτα, στα 15 να αναβοσβήνει για 5 δευτερόλεπτα ώστε να προειδοποιείται ο κόσμος», σημείωσε.

«Από τον Σεπτέμβριο που είχα κάνει παρέμβαση, ο Υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε το πρόβλημα, ότι είναι αδικία και ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Πριν περίπου 3 βδομάδες μας ανακοίνωσε 5 μέτρα εκ των οποίων το ένα είναι δοκιμαστικά, σε μια διασταύρωση με φώτα και κάμερες, να σβήνει το βέλος όταν ανάβει ο πράσινος σηματοδότης για να πας ευθεία, κάτι που ήδη υπάρχει στις διασταυρώσεις στη Λεμεσό που δεν υπάρχουν κάμερες, όπως σε Ομονοίας και Πάφου δηλαδή. Αυτόν τον συγχρονισμό προσπαθούν να κάνουν τώρα», πρόσθεσε.

Αποπληρωμή προστίμου με δόσεις

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κώστα δήλωσε πως κατέθεσαν ακόμα μια πρόταση νόμου στη Βουλή, η οποία ήδη συζητήθηκε, και αφορά την αποπληρωμή του προστίμου με δόσεις.

«Το συζητήσαμε ήδη πριν 15 μέρες και από πλευράς Υπουργείου ήταν όλοι αρνητικοί. Μας έφεραν απόφαση για εκστρατεία ενημέρωσης καθώς και τη μείωση του προστίμου στο 50% αν το πληρώσεις στις 15 μέρες. Σε απάντηση για τις δόσεις, επιμήκυναν απλά την περίοδο αποπληρωμής από 45 μέρες σε 60», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Μόλις 14 ημέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με αλληλοκατηγορίες κομμάτων και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top