ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα βάζει με την Κυβέρνηση και καταλογίζει τον Υπ. Μεταφορών η Kition Ocean: «Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε εγγυητική»

Τα βάζει με την Κυβέρνηση και καταλογίζει τον Υπ. Μεταφορών η Kition Ocean:  «Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε εγγυητική»

«Η Kition Ocean Holdings (Kition) είναι πλήρως έτοιμη, μόλις ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα εργασιών, να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του σημαντικού έργου στη Λάρνακα, διαθέτοντας το απαραίτητο κεφάλαιο, έχοντας συγκροτήσει μια ικανή και έμπειρη ομάδα, και διαμορφώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η Kition μπορεί και είναι έτοιμη να υποβάλει την εγγυητική Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M) όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής», τονίζει σε ανακοίνωση της η εταιρία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στις 15 Απριλίου 2024, η Kition συναντήθηκε με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Kition συμφώνησε με τα αιτήματα της Κυβέρνησης , ωστόσο, τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας επίλυσης διαφορών της Σύμβασης Παραχώρησης (Concession Agreement). Αυτά τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, είναι σημαντικά για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Η Kition εξήλθε της συνάντησης με την εκτίμηση ότι επετεύχθη αμοιβαία συμφωνία με την Κυβέρνηση και πως οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία στη Σύμβαση Παραχώρησης. Παρ’ όλα αυτά, ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία».
Παράλληλα, τονίζεται ότι: «Παρά την έκπληξη και τη λύπη μας για αυτή την προσέγγιση, δεν τα παρατήσαμε και έχουμε διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας κατά την τελευταία εβδομάδα, με μια διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να καταθέσουμε την εγγυητική και να εισέλθουμε σε μια συζήτηση καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης.

Η Kition ανέμενε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν με καλή πίστη και μέσα σε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα που είναι ουσιώδες για τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου. Με έκπληξη είδαμε ότι ο Υπουργός είχε ξεκινήσει τις «συζητήσεις» στα Μέσα Ενημέρωσης, αποκλείοντάς μας από τον διάλογο. Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό. Αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού».

Σημειώνει επίσης πως: «Η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη έγνοια για την δημιουργία εντυπώσεων παρά για την υλοποίηση του έργου. Αν το Υπουργείο είχε επενδύσει τον χρόνο που αφιέρωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να συζητήσει μαζί μας, θα είχαμε ήδη ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγιση της. Η Kition ζητά μόνο αυτό που η ίδια η συμφωνία προβλέπει και σύμφωνα με το Νόμο.

Η προσέγγιση της Kition Ocean Holdings ήταν πάντα να ακολουθεί διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των όποιων διαφορών, ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το ζήτημα θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κυπριακά δικαστήρια. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσω διαλόγου τα εκκρεμή ζητήματα θα επιλυθούν και εργαζόμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το έργο να προχωρήσει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φόνος στην Ανθούπολη:  «Μίλησε» η νεκροτομή του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου – Όσα κατέδειξε

Τροχαίο στη Λάρνακα: Διασωληνωμένος ο 30χρονος μοτοσικλετιστής - Χτύπησε στο πίσω μέρος φορτηγού

Φ. Φαίδωνος: Καταγγέλλει εξαγορά ψήφων με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά - «100 ευρώ το φακελάκι»

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Δύσκολες στιγμές για τον πρώην τιμ μάνατζερ της Νέας Σαλαμίνας - Ενεπλάκη σε τροχαίο

Εξιτήριο για τον Δημήτρη Σταρόβα - Με δάκρυα στα μάτια, ευχαριστούσε για τη συμπαράστασηΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top