ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εσωτερικών: Την επιτυχημένη αύξηση επιστροφών μεταναστών ανέλυσε στην ΕΕ

Υπουργός Εσωτερικών: Την επιτυχημένη αύξηση επιστροφών μεταναστών ανέλυσε στην ΕΕ

Με συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την αύξηση του αριθμού των επιστροφών παράτυπων μεταναστών κατά 66% εντός του 2023 σε σύγκριση με το 2022, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στους ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στην Γάνδη.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται ότι η Κύπρος προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να παρουσιάσει τα αποτελεσματικά μέτρα που λαμβάνει σε σχέση με τον τομέα των επιστροφών.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υλοποιήθηκαν διάφορα μέτρα, με εστίαση στη συνεργασία με τον Frontex, την ενημέρωση των μεταναστών για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, την αξιοποίηση του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη και την ενίσχυση του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, επικεντρώθηκε στην προώθηση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών, εισάγοντας σε αυτό οικονομικά κίνητρα, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό.

Τα στοχευμένα μέτρα, συνέχισε, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των συνολικών επιστροφών κατά 66% και των εθελούσιων επιστροφών κατά 25%, σε σύγκριση με το 2022. Εξίσου θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τον αυξημένο αριθμό επιστροφών καταγράφηκαν και το πρώτο τετράμηνο του 2024. Πέραν των 1.000 επιστροφών διενεργήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2024, το οποίο μεταφράζεται σε 42% αύξηση σε σχέση με το 2023, όπως αναφέρθηκε. Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν την Κύπρο πρώτη σε αριθμό επιστροφών, κατ’ αναλογία πληθυσμού, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση και καθορισμό των βημάτων υλοποίησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο για εφαρμογή τον Ιούνιο του 2026.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην ετοιμασία από πλευράς της Επιτροπής του Κοινού Σχεδίου Υλοποίησης του Συμφώνου (ΚΣΥ), επί του οποίου θα βασιστούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο ετοιμασίας των εθνικών τους Σχεδίων, τα οποία θα καταγράφουν την εκτίμηση αναγκών και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των διαφόρων πολιτικών. Τα εν λόγω εθνικά Σχέδια θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς υποβολής αιτημάτων για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα αποτελούν τα εργαλεία κατανομής των διαθέσιμων πόρων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και για τον τρόπο παροχής υποστήριξης στα κράτη μέλη, μέσα από τις νέες διαδικασίες και τους πυλώνες του Συμφώνου.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Frontex Hans Leijtens, με τον οποίο εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις επιστροφές. Επίσης, οι κ. Ιωάννου και Leijtens αντάλλαξαν απόψεις για θέματα ενίσχυσης της υποστήριξης του Οργανισμού στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top