ΔΙΕΘΝΗ

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ

Την κατάσταση όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς του Παλαιστινίους συζήτησαν οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώ κάλεσαν εκ νέου για την εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστικής παύσης η οποία να οδηγεί σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεχίζουν να ζητούν να υπάρξει αμέσως ανθρωπιστική παύση που να οδηγεί σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, τη χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε γραπτή δήλωση.

Όπως πρόσθεσε, «επαναλάβαμε πως είναι ανάγκη όλοι στην περιοχή να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν βήματα προς την αποκλιμάκωση» καθώς «η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανθρωπιστική στήριξη προς τους Παλαιστίνιους, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης και του πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες για βοήθεια.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά το σχηματισμό της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Το ΣΕΥ απασχόλησε επίσης η χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία και το ξεκλείδωμα της εκταμίευσης των ποσών που συνδέονται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, και που αφορούν 38,27 δισεκατομμύρια ευρώ (5,27 δισ. σε χρηματοδότηση και 33 δισ. σε δάνεια) από το σύνολο των 50 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί να δοθούν μέσω του Μηχανισμού για την Ουκρανία.

«Η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός είναι αναγκαία στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης» ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπορέλ.

Όπως σημειώνεται, η Κομισιόν έχει διαβιβάσει τη θετική της αξιολόγηση για το σχέδιο καθώς θεωρεί ότι πληροί τα απαραίτητα κριτήρια, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ενταξιακής πορείας και των αναγκών για ανάκαμψη, ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας.

Η αξιολόγηση του σχεδίου για την Ουκρανία αναμένεται να συζητηθεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών σε επίπεδο COREPER την Τετάρτη 8 Μαΐου, με στόχο να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία, από το Συμβούλιο Ecofin την Τρίτη 14 Μαΐου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top