ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μπορεί για κάποιους να είναι μια τυπική γιορτή. Για κάποιους άλλους, η γιορτή της μητέρας είναι μια από τις πιο ιερές, σημαντικές, συμβολικές και τιμητικές. Άλλωστε μητρότητα σημαίνει ζωή.  

Μητέρα, μια λέξη τόσο απλή,  μα ταυτόχρονα τόσο γεμάτη με συναισθήματα, θυσίες και δύναμη.

Το να είσαι μητέρα, είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής. Το να είσαι μητέρα είναι ... η μεγαλύτερη ευθύνη που έχεις να αντιμετωπίσεις. Το να είσαι μητέρα, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Ενας δρόμος γεμάτος ανησυχίες, αγάπη, ανιδιοτέλεια.

Με αφορμή την γιορτή της μητέρας, η Αντιπρόεδρος και Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, μιλά στο ThemaOnline για την μητρότητα, την μεγάλη απόφαση που πήρε στα 39 της χρόνια, να κάνει ένα παιδί μόνη της με δότη σπέρματος και το πως ισορροπεί επαγγελματική και προσωπική ζωή. Η κορη της σήμερα είναι 3,5 ετών.

Τι σημαίνει για σένα η μητρότητα;

Η μητρότητα για μένα είναι η μεγαλύτερη ευλογία που μπορεί να δώσει ο Θεός σε μια γυναίκα. Είναι ο πιο ιερός, ο πιο συγκλονιστικός , ο πιο δύσκολος και ο πιο όμορφος ρόλος στην ζωή κάθε γυναίκας νομίζω. Είναι αυτό που της δίνει ζωή.

Είναι γνωστό ότι απέκτησες την κόρη σου με δότη σπέρματος. Πως βίωσες όλη αυτή την διαδικασία;

Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτή την διαδικασία, η οποία όπως γνωρίζουν και οι υπόλοιπες γυναίκες που την περάσαν , δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ήταν μια περίπλοκη διαδικασία, ψυχοφθόρα, αρκετά δαπανηρή, πόσο μάλλον για γυναίκες που χρειάζεται να κάνουν 7,8,9 φορές δυστυχώς. Αλλά στο τέλος αυτή η διαδικασία μου έδωσε την μεγαλύτερη ευλογία της ζωής μου. Οπότε ήταν κάτι που βίωσα με όλη την αγάπη που μπορούσα να δώσω. Ήταν κάτι για το οποίο πάλεψα και είναι κάτι που θα το έκανα ξανά και ξανά για να φτάσω στην κόρη μου.

Πως διαχειρίζεσαι την απουσία μιας πατρικής εικόνας στο σπίτι για την κόρη σου, η οποία μελλοντικά πιθανόν να έχει απορίες;

Δεν το έχω κρύψει, ότι στην κόρη μου θα πω όλη την αλήθεια και εξάλλου δεν έχω επιλογή. Η δική μου ιστορία είναι δημόσια ακριβώς γιατί προσπάθησα να αλλάξω με αυτόν τον τρόπο πολιτικές - το οποίο καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό- και να ανοίξουμε δρόμους. Να σπάσουμε τα ταμπού και τα στερεότυπα που υπήρχαν στην κοινωνία μας. Συνεπώς, θα είμαι ειλικρινής όπως είμαι στη ζωή μου, το ίδιο και με την κόρη μου. Δεν θα ανακαλύψω εγώ τον τροχό, έχω μιλήσει με ειδικούς και επαγγελματίες, με γυναίκες που έχουν περάσει την διαδικασία, διότι δεν είμαι η πρώτη και σίγουρα ούτε και η τελευταία. Έχω ήδη αντιμετωπίσει την κόρη μου για αυτό το θέμα και της έχω πει ότι η οικογένεια έρχεται με διαφορετικές μορφές, φτάνει να υπάρχει αγάπη. Η οικογένεια είναι αυτό που έχουμε και όσο υπάρχει αγάπη τόσο θα υπάρχει οικογένεια.

 

Ζεις από πρώτο χέρι την μητρότητα ως μονογονιός τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να γίνει για να στηριχθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες;

Θεωρώ ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά για να στηρίξουμε τη γυναίκα στη μητρότητα και διαδικασίες της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και να διευκολύνουμε διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα όμως οι μονογονιοι χρειάζονται ακόμα περισσότερη στήριξη, γιατί θεωρώ ότι οι μεγάλοι ήρωες της ζωής είναι εκείνες οι γυναίκες, εκείνοι οι άντρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι τους, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες, ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν και τόσο μεγάλη οικονομική ευχέρεια, που είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας. Συνεπώς αυτά τα άτομα χρειάζονται ακόμη περισσότερη στήριξη .

Πως βιώνεις την ισορροπία επαγγελματικής ζωής και μητρότητας σε μια εποχή που αυτή ακριβώς η ερώτηση δεν γίνεται σε μπαμπάδες, καθώς κοινωνικά για τους ίδιους είναι πιο εύκολη η πατρότητα.

Δεν είναι εύκολο γενικά να έχεις αυτή την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής . Πόσο μάλλον όταν είσαι γυναίκα και γενικότερα όταν είσαι γυναίκα στην πολιτική που είναι ακόμα πιο δύσκολο και ακόμα πιο ψυχοφθόρο , διότι είσαι καθημερινώς κοντά στους πολίτες, αντιμετωπίζεις καθημερινώς τις προσδοκίες που έχει ο πολίτης από εσένα και σε εμπιστεύτηκε. Προσπαθώ πάντοτε να ανταποκριθώ σε αυτές τίς προσδοκίες. Η ισορροπία δεν κερδίζετε εύκολα, κερδίζετε μέσα από σωστή οργάνωση, μέσα από την στήριξη που πρέπει να έχεις από το οικογενειακό περιβάλλον, κάτι το οποίο έχω εγώ. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δική μου μάνα που βρίσκεται δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές, μιας και είναι η γιορτή της μάνας, αλλά και στον πατέρα μου.

Χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στην νοοτροπία μας αλλά και στις πολιτικές μας. Ένα παράδειγμα είναι οι χώροι θηλασμού. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αυτούς τους χώρους θηλασμού σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους ούτως ώστε με ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια, μια μητέρα να μπορεί να θηλάσει το παιδί της ή να φυλάξει το γάλα της.  Είναι κάτι για το οποίο έχω πρωτοστατήσει. Άλλο θέμα είναι πως θα σπάσουμε στερεότυπα ή να αλλάξουμε νοοτροπίες και αυτό χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, και ευελπιστώ ότι κάποτε θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Είναι και το θέμα της φύλαξης των ωαρίων. Έχουμε την δυνατότητα να διαφυλάξουμε την γονιμότητα μας, οι γυναίκες μπορούν από νεαρή ηλικία, από τα 30-35έτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την καριέρα μας και ύστερα να κάνουμε οικογένεια.

Νιώθεις τύψεις που λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι;

Νιώθω τύψεις συνεχώς κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο. Δεν νομίζω να υπάρχει μάνα που να μην νιώθει ενοχές και τύψεις. Ιδιαίτερα τώρα με τον προεκλογικό, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να ισορροπήσω. Η μεγαλύτερη μου έγνοια μόλις ξυπνήσω, αλλά και η τελευταία μου σκέψη πριν να κοιμηθώ είναι η Δέσποινα και πως αντιμετωπίζει όλη αυτή την κατάσταση . Οφείλω να πω ότι θα αφιερώσω ακόμα περισσότερο και ποιοτικό χρόνο στη κόρη μου, όταν με το καλό τελειώσουν όλα αυτά. Βεβαίως δεν έχω χάσει τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής της και δεν θα τα χάσω ποτέ. Η Δέσποινα εμένα έχει, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο. Είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και οποιαδήποτε που είναι μάνα και τα διαβάζει αυτή την στιγμή θα καταλάβει ακριβώς.

Έχεις νιώσει να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου ως εργαζόμενη μαμά;

Το έχω βιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω και της πολύ απαιτητικής δουλειάς που κάνω. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς πάντοτε την ψυχραιμία σου, την ηρεμία σου και την λογική σου, όταν έχεις να διαχειριστείς την ίδια ώρα, από την μια κάποια άτομα που έχουν απαιτήσεις από εσένα και από την άλλη την κόρη σου. Οι μάνες που εργάζονται, ακόμα και οι μάνες  που δεν εργάζονται - διότι όντως το να είσαι μητέρα είναι ο πιο δύσκολος ρόλος η πιο δύσκολη δουλειά που μπορεί να υπάρξει στον κόσμο - μπορούν να κατανοήσουν αυτά που λέω. Με πολλή υπομονή, πίστη στις ικανότητες της κάθε μιας και στο Θεό, ευελπιστώ ότι σιγά σιγά ξεπερνούμε δυσκολίες και προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Πως ήταν η Σάβια πριν την Δέσποινα και πως μετά.

Δεν θυμάμαι καν την Σάβια πριν την Δέσποινα, είναι σαν να μην υπήρχε. Έμπαινα στη Βουλή ενώ ήμουν έγκυος και σίγουρα είχα δώσει τον καλύτερο μου εαυτό σε πολλά πράγματα και αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις πριν την Δέσποινα, αλλά νιώθω ότι ήταν σαν να μην υπήρξα ποτέ πριν την κόρη μου. Αγαπώ κάθε δευτερόλεπτο κάθε καλή αλλά και κάθε κακή στιγμή που με βοήθησε να φτάσω μέχρι τη μέρα που γέννησα την Δέσποινα. Διότι μετά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις το αίσθημα όταν γίνεσαι μάνα, ούτε τις ενοχές ούτε τις τύψεις ούτε βεβαίως την μεγάλη ευθύνη που έχεις, όταν ξέρεις ότι είσαι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την ζωή ενός παιδιού.

Είσαι αυστηρή ή χαλαρή μαμά;

Αυστηρή μαμά, πολλές φορές πολύ αυστηρή μαμά .

Πρέπει να είναι αυστηρές οι μαμάδες;

Αν γνωρίσεις την κόρη μου θα καταλάβεις γιατί. Είναι ίδια εγώ στον χαρακτήρα, οπότε χρειάζεται λίγη αυστηρότητα στην ζωή της ειδάλλως δεν θα μπορώ να την χειριστώ.

Τι σε συγκινεί στην κόρη σου ;

Ο τρόπος που μου λέει «αγαπώσε μάμι μου». Ο τρόπος που με κοιτάζει όταν νιώθει ανασφάλεια ή φόβο. Ο τρόπος που με χρειάζεται και ο τρόπος που γαληνεύει το πρόσωπο της όταν της λέω θα πάνε όλα καλά.

Eνα μήνυμα στις μαμάδες

Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δική μου μάνα που στάθηκε βράχος δίπλα μου και στις καλές και στις κακιές στιγμές που περάσαμε και περνούμε όπως κάθε οικογένεια. Να ευχηθώ ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου, σε όσες γυναίκες επιθυμούν, να βιώσουν την μεγαλύτερη ευλογία που υπάρχει στον κόσμο που είναι η μητρότητα, να τα καταφέρουν.

Εύχομαι ο Θεός να βοηθά κάθε γυναίκα στο δρόμο που εκείνη επιλέγει για να αποκτήσει το παιδί της. Εύχομαι ο Θεός να προσέχει όλα τα παιδιά του κόσμου, διότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είναι για αυτά που πολεμάμε καθημερινώς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αβέρωφ για όλα στο «Τ»: Ανοιχτός για τις Προεδρικές του 2028, η αλήθεια (του) για Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη, η Αννίτα και το «Κράτος μαφία»-Σε ποιους ζητάει συγνώμη

Πόσο καιρό παίρνει να εξεταστεί μια αίτηση για Επίδομα Τέκνου; Οι λόγοι απόρριψης και το δικαίωμα ένστασης

Κέντρα αναψυχής: «Καμπανάκι» για μείωση στις εξόδους - Πονοκέφαλος οι αυξήσεις στις τιμές και οι… «κουζίνες φαντάσματα»

«Ανάσα» για καταναλωτές: Έρχονται σύντομα μειώσεις στο ρεύμα - Ελαφρώς αυξημένες οι τιμές Ιουνίου

Έπεσαν πυροβολισμοί με φόντο οικονομικές διαφορές στη Λεμεσό - Επιτέθηκε σε αστυνομικό και συνελήφθη 38χρονος

Αφόρητη η ζέστη στα σχολεία - Απαιτούν κλιματιστικά εδώ και τώρα οι εκπαιδευτικοί - Τα δύο σενάρια που προτρέπουν - Δείτε φωτογραφίες



Επιτόκια: H EKT τα μειώνει για πρώτη φορά, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις

Επιτόκια: H EKT τα μειώνει για πρώτη φορά, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (6/6) να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top