Κυρώσεις στην εξτρεμιστική οργάνωση Tsav 9 από τις ΗΠΑ - Μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Κυρώσεις στην εξτρεμιστική οργάνωση Tsav 9 από τις ΗΠΑ - Μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις στην Tσαβ 9 (Tsav 9), «μια βίαιη, εξτρεμιστική ισραηλινή ομάδα», η οποία μπλόκαρε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιτέθηκε, μάλιστα, στα φορτηγά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία παρατίθεται στον Guardian, τα μέλη της ομάδας απέκλεισαν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που είναι πια το μοναδικό πέρασμα από το οποίο μπορεί να γίνει ο ανεφοδιασμός των Παλαιστινίων, έβαλαν φωτιά στα φορτηγά και τραυμάτισαν οδηγούς και στρατιώτες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το περιστατικό έλαβε χώρα νωρίτερα φέτος, που οι άνθρωποι στη Γάζα, όπως και τώρα, δεν είχαν εύκολα πρόσβαση σε τροφή.

«Επί μήνες, άτομα από το Τσαβ 9 έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να εμποδίσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων με τον αποκλεισμό δρόμων, (αλλά) μερικές φορές (και) με βίαιο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Σε μια επίθεση που φέρεται να έλαβε χώρα στα μέσα Μαΐου, μέλη της Τσαβ 9 λεηλάτησαν και έβαλαν φωτιά σε δύο φορτηγά κοντά στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για ανθρώπους στη Γάζα.

Σε απάντηση, η οργάνωση χαρακτήρισε τις κυρώσεις «σοκαριστικές» και είπε πως «αντιβαίνουν σε κάθε αμερικανική και φιλελεύθερη αξία», ενώ παράλληλα προχώρησε σε ισχυρισμούς ότι η Χαμάς εκτρέπει «μεγάλο μέρος» της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση.

Οι ενέργειες της ομάδας προκάλεσαν οργή διεθνώς, αλλά στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τις δράσεις τους.

Νωρίτερα φέτος, διάφορες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι τα ανθρωπιστικά φορτία προς τη λωρίδα πρέπει να σταματήσουν ή να περιοριστούν, αναφέρει ο Guardian.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Απαντά σε Νικόλα ο ΠτΔ - «Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία της Κυβέρνησης» - Η ελπίδα του για τη συνάντηση με Έρχιουρμαν

Απαντά σε Νικόλα ο ΠτΔ - «Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία της Κυβέρνησης» - Η ελπίδα του για τη συνάντηση με Έρχιουρμαν

Στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην αυριανή μετάβαση του στο Ισραήλ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Παρουσίασης των Προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στα Λεύκαρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE