Δύο οι υποψηφιότητες για τη θέση Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Δύο οι υποψηφιότητες για τη θέση Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Δύο υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν για τον θεσμό το πρωί της Τρίτης.

Ανανέωση της θητείας της διεκδικεί η Μαλτέζα Ευρωβουλευτής, Ρομπέρτα Μέτσολα, υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υποψήφια είναι επίσης η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Ιρένε Μοντέρο.

Η διαδικασία εκλογής της νέας Προέδρου θα διεξαχθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το πρωί της Τρίτης (11πμ ώρα Κύπρου). Η νέα Πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των έγκυρων ψήφων για να αναδειχθεί στο αξίωμα.

Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό από τον πρώτο γύρο, προβλέπεται να ακολουθήσει και δεύτερος και, αν χρειαστεί, και τρίτος γύρος.

Η θητεία του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι 2,5 χρόνια.

Μετά την εκλογή της Προέδρου, οι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν και τους 14 Αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επαναδιεκδικεί τη θέση, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπος με μία κρίσιμη πολιτική πρόκληση. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει για να εξετάσει τις συνέπειες της αργίας που έχει επιβληθεί στους Δημάρχους Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη. Οι δύο υποθέσεις ξεπερνούν τον νομικό χαρακτήρα και γίνονται καθαρά πολιτικά ζητήματα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας, την πολιτική ευθύνη και την κοινωνική πίεση.

BEST OF TOTHEMAONLINE