ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Zητήματα της έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα εξετάσει η Επ. Θεσμών

Zητήματα της έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα εξετάσει η Επ. Θεσμών

Επιμέρους ζητήματα της έκθεσής της για την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα εξετάσει η Επιτροπή Θεσμών, αρχής γενόμενης από τις εκροές καταθέσεων σε σχέση και με την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους την επόμενη Τρίτη.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να αρχίσει να συζητά τα διάφορα σημαντικά και επιμέρους ζητήματα, τα οποία θίχτηκαν κατά την πολύμηνη συζήτηση που αφορούσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδήγησε στην κρίση της κυπριακής οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι μέσα από την έκθεση των 500 σελίδων «αναδεικνύονται κάποια θέματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και για την κακή πορεία των πραγμάτων». Θέματα, ανέφερε, όπως η εκτόξευση του ELA σε πέραν των €9 δισ., η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και οι εκροές καταθέσεων.

«Η απόφαση της Επιτροπής είναι να αρχίσει τη συζήτηση εις βάθος και εύρος των θεμάτων αυτών και γιατί ενδεχομένως να έχουν προκύψει νέα στοιχεία και γιατί πρέπει να συζητηθούν εις βάθος σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. Και για να είναι ενήμερος ο Κύπριος πολίτης αλλά και για να υπάρχει και ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο κατά την άποψη της Βουλής θα πρέπει η κυπριακή πολιτεία να κινείται ή να συνεχίσει να κινείται με συγκεκριμένους ρυθμούς, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πώς θα συζητηθούν, με ποιο τρόπο, ούτως ώστε και να μην επαναλάβουμε τους εαυτούς μας, αλλά και να τα πάρουμε ένα βήμα πιο πέρα, ασφαλώς πάντα μέσα στα πλαίσια της δικής μας αρμοδιότητας και χωρίς πρόθεση παρέμβασης ή παρεμβολής στις οποιεσδήποτε θεσμικές διαδικασίες υπάρχουν, θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας μέσα στα πλαίσια άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου να κρατήσουμε αυτά τα ζητήματα ανοικτά, ούτως ώστε να βοηθήσουμε την όλη πορεία της κάθαρσης και της απονομής δικαιοσύνης.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμα η ότι «την επόμενη Τρίτη θα αρχίσουμε τη συζήτηση  των θεμάτων αυτών με την συζήτηση του θέματος των εκροών καταθέσεων και πώς αυτές οι εκροές καταθέσεων σχετίζονται με τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτών που έκαναν τις εκροές».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει αποφασίσει οδικό χάρτη σε σχέση με τη λεπτομερή εξέταση των θεμάτων όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εξεταστούν ξανά και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα του κατά πόσο οι εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο ήταν φορολογικά τακτοποιημένες, η λίστα Λαγκάρντ και πώς προχωρεί η εξέταση της από τον Έφορο Φορολογίας, το θέμα των πολιτικών παραλείψεων το 2012 που οδήγησε στις τεράστιες εκροές καταθέσεων, ο έλεγχος της Pimco, της έκθεσης Alvares & Marsal και την έκθεση επαναξιολόγησης της Blackrock.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «μέσα από την πολυσέλιδη έκθεσή μας και τα συνοδευτικά υλικά που επίσης παραδώσαμε στις διωκτικές αρχές, καταγράφονται σημαντικά και ισχυρά στοιχεία, τα οποία ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα αξιοποιούνται ούτως ώστε μέσα από σωστές διαδικασίες κάποιοι να λογοδοτήσουν επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ακόμη ότι επειδή θεωρούμε ότι κάποια ζητήματα έπρεπε να είχαν προχωρήσει με διαφορετική ταχύτητα, έχουμε αποφασίσει εκ νέου ότι ως Επιτροπή Θεσμών θα καταγράψουμε μια σειρά από σημαντικές πτυχές του τραπεζικού σκανδάλου και θα εξετάσουμε το βαθμό υλοποίησης με τις δικές μας πολιτικές απαιτήσεις που τέθηκαν προς τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα τέτοιο τμήμα, το οποίο θα ελέγξουμε κοινοβουλευτικά, είναι το τμήμα φορολογίας με επίκεντρο τις εκροές καταθέσεων πριν και κατά τον κρίσιμο μήνα του κουρέματος του Μάρτη του 2013.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρκετά σημαντικά στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμη στην Επιτροπή Θεσμών, γι αυτό και θα αναμένουν «πειστικές απαντήσεις».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top