ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις στην Σωτήρα για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Αντιδράσεις στην Σωτήρα για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Ο Πρώην Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας Αδάμος Καϊκκης καλεί το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας να καλέσουν τους δημότες σε πανδημοτική συγκέντρωση για να τους ενημερώσουν σχετικά με την απόφαση για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε περιοχή που συνορεύει με τα διοικητικά όρια Σωτήρας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο κ. Καϊκκης αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει «λαϊκή κατακραυγή στη Σωτήρα εναντίον της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Σταθμού  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εκατόν μέτρα έξω από την κατοικημένη περιοχή, περιοχή που γειτνιάζει και με τη παραλία της Αγίας Θέκλας».

Σημειώνεται ότι στα πρακτικά Συνεδρίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας που έγινε στα γραφεία του Κ. Συμβουλίου στις 30/7/2007, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ενημέρωσε τους συνέδρους ότι ο Δήμος Παραλιμνίου πρότεινε την κατασκευή του Διαμετακομιστικού Σταθμού Σκυβάλων στη βιοτεχνική περιοχή ΒΑ5 που βρίσκεται στα δημοτικά όρια Παραλιμνίου, που συνορεύει με τα διοικητικά όρια Σωτήρας.

Ο Σταθμός θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από ένα αντιπρόσωπο της κάθε Κοινότητας που θα συμμετέχει. Σε πρόσφατη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα, στην οποία παρευρέθηκε και ο αρμόδιος Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών,  οι άλλοι Δήμοι και Κοινότητες συμφώνησαν με το προτεινόμενο χώρο και δήλωσαν συμμετοχή. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας δεν τοποθετήθηκε επί του όλου θέματος και ανέφερε ότι θα ενημερώσει την ολομέλεια του Κοινοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση».

Στο πρακτικό αναφέρεται ακόμα ότι «κατόπιν συζήτησης του όλου θέματος το Συμβούλιο συμφώνησε με το χώρο που έχει επιλεγεί και θα συνεργαστεί με τους Δήμους και τις Κοινότητες. Επειδή πρόκειται να κατασκευαστεί δρόμος προς την προτεινόμενη περιοχή, το Συμβούλιο θα ζητήσει να ληφθεί υπόψη και η κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου στη Σωτήρα για εξυπηρέτηση των υπόλοιπων Κοινοτήτων».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι ο χώρος επιλογής για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. έγινε «μετά από μελέτη χωροθέτησης του έργου αλλά και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έκτασης 225 σελίδων (όπως προνοείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος για την έκδοση της άδειας) από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Envitech Ltd, Χημικό Μηχανικό-Μηχανικό Περιβάλλοντος Δρ. Αντώνη Ζορπά με κριτήρια χωροθέτησης σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και η πιο θετική περιοχή ήταν στη Σωτήρα (λόγω απόστασης, χαλίτικη γη και κεντρικό σημείο της επαρχίας)».

Ο κ. Τάκκας είχε αναφέρει ακόμα ότι «ο Σ.Μ.Α. υλοποιείται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) στην Κύπρο, την κυπριακή αλλά και την κοινοτική νομοθεσία για τη συλλογή, μεταφορά / μεταφόρτωση, επεξεργασία και τελική διάθεση των παραγόμενων οικιακών στερεών αποβλήτων, το σύστημα ΔΣΑ της Επαρχίας Αμμοχώστου και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς στην Μονάδα επεξεργασίας της Κόσιης».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Σωτήρας «το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει αποστείλει στις 10 Αυγούστου τη θετική γνωμάτευσή του για το ΣΜΑ, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικής αξίας περιβαλλοντικό έργο για την Επαρχία Αμμοχώστου, αφού λύνει οριστικά το πρόβλημα απορριμμάτων ολόκληρης της επαρχίας με ένα καθ’ όλα πρωτοποριακό και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top