ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ - Φουντώνουν οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους

Στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ - Φουντώνουν οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους

Μαζί με το κουαρτέτο των πιστωτών της χώρας στην Ελλάδα καταφθάνει σύμφωνα με πληροφορίες και η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση, στον αγώνα για επίτευξη απομείωσης του χρέους

Στην απόφαση για μετάβαση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του οργανισμού έρχεται στη χώρα μας, ενώ μαίνεται η μάχη εντυπώσεων ανάμεσα στους δανειστές για το βάθος και τη μορφή που μπορεί να πάρει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μεγάλο όπλο του ΔΝΤ στη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι η απειλή προς την Ευρωζώνη πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν προηγηθεί λύση για το χρέος.

Το ΔΝΤ ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ωστόσο επισήμως δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμβάλλει οικονομικά στο πρόγραμμα, καθώς θέτει δύο βασικά προαπαιτούμενα. Από τη μια πλευρά ζητά από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ από την άλλη πλευρά αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απρόσκοπτα και άμεσα σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό.

Οι πιέσεις Αμερικής και ΔΝΤ για την απομείωση του χρέους

Άλλωστε, δεκάδες είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο αξιωματούχων του διεθνούς νομισματικού ταμείου, όσο και μελών της διακυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίοι συστήνουν στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε γενναία ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, προκειμένου να βγει από το τέλμα.
Μήνυμα προς τους εταίρους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έστειλε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιού τόνισε ταυτόχρονα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δεσμευθεί πως θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ, αλλά...

Από την πλευρά της η Ευρώπη, αλλά και το Βερολίνο συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει σε κάθε ευκαιρία, πως δεν είναι πρόθεση τους να μην έχουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουν σημείωνε στις αρχές της εβδομάδα πως την επιθυμία του να εισέλθει και το ταμείο στο πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων από την πλευρά του, σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει διάθεση» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους». Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «κάτω από τις συνθήκες αυτές, είμαι πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα».

Ταξίδι αστραπή στην Ευρώπη για το κουαρτέτο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, της οποίας ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη "αστραπή" στη χώρα μας και εκτός της κα. Βελκουλέσκου, στην Αθήνα θα βρεθούν τόσο ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, όσο και ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ.

Πηγή news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top