ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία

Χριστοδουλίδης: Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία

Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική ηγεσία και την Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006 και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, που προκύπτουν μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία. “Εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων,” τόνισε.


Για το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία, ενώ για τα κεφάλαια 23 και 24 είπε ότι υπάρχει και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, “κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο (ανοίγματος) για τα δύο αυτά κεφάλαια”.


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και κατ` επέκταση και για την Τουρκία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top