ΕΛΛΑΔΑ

«Φίλος της Ελλάδας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ φτάνοντας στην Αθήνα

«Φίλος της Ελλάδας» δήλωσε ο  Φρανσουά Ολάντ φτάνοντας στην Αθήνα

Ως «φίλος της Ελλάδας», όπως δήλωσε ο ίδιος πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, αφίχθη στην Αθήνα λίγο μετά τις 17:00, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ

Τον υποδέχτηκε με θερμό εναγκαλισμό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανάφερε και το επίσημο site του Προεδρικού των Ιλισίων, που ανάρτησε αμέσως το σχετικό βίντεο με αυτήν την παρατήρηση. Ο κ. Τσίπρας συνόδευσε στο ίδιο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης τον επίσημο καλεσμένο του.
 
Εκεί, στη Πλατεία Συντάγματος, ο υψηλός καλεσμένος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που Αγνώστου Στρατιώτη. Προτού αναχωρήσει για να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον ανέμενε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Ολάντ δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από Γάλλους και άλλους ξένους δημοσιογράφους, κυρίως για θέματα εσωτερικής πολιτικής, της Γαλλίας, αλλά και για το προσφυγικό πρόβλημα.
 
Σε αυτό το θέμα, κατέστη σαφές από τη συνοδεία του, θα αναφερθεί πιο εκτενώς ο Γάλλος Πρόεδρος στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων.
 
Εκείνη την ώρα του δειλινού στην Αθήνα, που δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τα ξένα μίντια, η βροχή που έπεφτε καταρρακτωδώς από το πρωί, είχε σταματήσει. «Έκανε διάλειμμα για σας, κύριε Πρόεδρε», φέρεται να του είπε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας που ήταν συνεχώς στο πλευρό του.
 
Τον Πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί Υπουργοί του. Ο Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η Υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η Υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.
 
Επίσης, ήρθαν μαζί του ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
 
Την αποστολή συμπληρώνει και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.
 
«Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα», είπε κ. Ολάντ λίγο αργότερα όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Μετά τον πρώτο τυπικό χαιρετισμό τους έξω από το Προεδρικό, στην οδό Ηρώδου Αττικού όπου είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς χαιρέτισε στρατιωτικά τον Γάλλο Πρόεδρο και τον κάλεσε να επιθεωρήσει το τιμητικό άγημα.
 
Έπειτα έγινα ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Ο κ. Παυλόπουλος, όπως συνηθίζει, σιγοτραγούδησε και τα λόγια του Ύμνου της Ελευθερίας.

Βαδίζοντας προς το εσωτερικό του Μεγάρου, οι δυο τους αντάλλαξαν κουβέντες στη γαλλική, την οποία κατέχει άριστα ο Έλληνας Πρόεδρος που έκανε μεγάλο μέρος των νομικών του σπουδών στη Γαλλία. Ο κ. Ολάντ σχολίασε «μακάρι να ήταν έτσι τα ελληνικά μου».
 
Και στο τέλος της σύντομης ανταλλαγής προσφωνήσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την υπομονή του να ακούσει τη μετάφραση των λεγομένων του, παρόλο που γνωρίζει, είπε, πόσο καλά είναι τα γαλλικά του.
 
«Δεν πειράζει, όμως», πρόσθεσε, «αφού ακούσατε, τουλάχιστον, δύο φορές τη διαβεβαίωσή μου ότι η Γαλλία είναι φίλη της Ελλάδος».

Οι δύο Πρόεδροι αποσύρθηκαν έπειτα για κατ’ ιδίαν συζήτηση, και στη συνέχεια έγινε η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Στις 20:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top